Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Рекордна инфлация за юли - как разпределяме парите си?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:14, 16.08.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
антикризисните мерки заложени бюджета скоро стимулират инфлацията смятат икономисти
Слушай новината

Животът продължава да поскъпва драстично. Доходите изостават, а цените растат. И причините могат да се търсят както извън, така и в страната ни. На фона на няколко кризи: COVID-19, войната в Украйна с всички последствия от нея, както и нестабилната политическа ситуация у нас - статистиката показва как се движат цените у нас през последната година.

На годишна база инфлацията у нас достигна 17,3% и така постигаме рекорд за последните 24 години. А само от началото на годината ръстът е 11,3%. Месечната инфлация е 1,1%. С това показателите се доближават до тези от 1998 г., когато България се справяше с последиците от хиперинфлацията.

Докъде ще стигне инфлацията засега икономистите не знаят. Според данните на НСИ българите отново дават над 30% от доходите си за храна, по този показател сме първи в Европейския съюз. Сред основните пера в семейния бюджет са също така разходите за ток, вода, парно, данъци и транспорт. Най-малко пари българите отделят за развлечения, дрехи и обувки.

Рекордна инфлация за юли

"На този етап прогнозирането е много трудно, тъй като основна роля играе и войната в Украйна, чийто край очевидно не се вижда в близко бъдеще. Не виждаме дори преговори, камо ли изход от тази ситуация", казва икономистът Адриан Николов.

Според данните на НСИ българите отново дават над 30% от доходите си за храна, по този показател сме първи в Европейския съюз. Сред основните пера в семейния бюджет са също така разходите за ток, вода, парно, данъци и транспорт. Най-малко пари българите отделят за развлечения, дрехи и обувки.

"Колкото повече пари даваме за храна, толкова по-малко средства ни остават за каквото и да е било, да речем за почивки, развлечения и тъй нататък, като трайната тенденция беше за техния спад през последното десетилетие, като бяха паднали под 30% през 2019 година, но уви, настоящата криза отново тласка домакинствата да се насочват към този тип стоки от първа необходимост, към които спадат и храните", допълва Николов.

Българите вече се лишават от каквото могат, за да се справят с високите цени. Прекрояват бюджета си като все повече пари отиват за храна.

През юли има ново голямо поскъпване на тока, водата, природния газ и електроенергията. Все по-скъпо излизат ресторантите, хотелите и културните развлечения - с между 1 и 7%.

Поевтиняват макар и с малко цените на облеклото и обувките с 2%, транспортът с 1,7%, а хранителните стоки и безалкохолните с едва 0,1%.

А какви са конкретните цени. През юли с над 4% поскъпват шоколада, сладките изделия и южните плодове, млечните продукти са с близо 3 на сто по-скъпи. Поевтиняват както обичайно сезонните зеленчуци с 16%, картофите с 12% и хляба със 10 на сто.

Статистиката отчита че, българите освен, че обедняват, защото доходите им изостават от цените, ядат по-малко хляб, зеленчуци и плодове.

По темата работиха: Цветелина Катанска, Росица Колева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Как Скопие реагира на решенията за цар Самуил, Св. Климент Охридски и Св. Наум?
Как Скопие реагира на решенията за цар Самуил, Св. Климент Охридски и Св. Наум?
Спукана гума е причината за катастрофата на АМ "Тракия", при която загина дете
Спукана гума е причината за катастрофата на АМ "Тракия", при която загина дете