НОВИНИ

Как политиците коментираха инцидента край "Граф Игнатиево"

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:44, 13.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Слушай новината

Двама офицери пилоти загинаха днес при инцидент край авиобаза "Граф Игнатиево". Около 12.30 ч. днес учебен самолет L-39 ZA се разби при изпълнение на сложна маневра на пределно малка височина.

Съболезнования на семействата и на близките изказа премиерът Димитър Главчев, който пристигна в авиобаза "Граф Игнатиево". На място дойде и министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той обяви 14 септември за ден на траур във Въоръжените сили, знамената ще бъдат свалени наполовина.

Как в парламента коментираха новината за трагичния инцидент край авиобаза "Граф Игнатиево":

  • Делян Пеевски, председател на ДПС и ПГ на ДПС

Делян Пеевски, председател на ДПС и ПГ на ДПС, изрази своите съболезнования към семействата на загиналите пилоти с писмо, разпратено до медиите.

"Новината за трагичния инцидент с учебния военен самолет L-39 и загубата на човешки животи помрачи днешния ден. Изказвам своите най-дълбоки съболезнования на близките на загиналите пилоти", написа той в позицията си.

Командващият ВВС ген. Петров и шефът на авиобаза Граф Игнатиево ген. Русев да подадат оставка незабавно, призова Пеевски. По думите му "те трябва да поемат отговорността за трагедията, а компетентните разследващи органи да установят причините за тази тежка катастрофа и виновните, за да се стигне до трагичния инцидент и загубата на човешки животи".

  • Костадин Костадинов, председател на ПГ на "Възраждане"

"Истината е, че армията ни се разпада и е унищожавана от тези, които управляват държавата, лошото е, трагедията е, че постоянно даваме кръв, ние имаме загуби в мирно време", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Според него поредният инцидент с екипаж на българските Военновъздушни сили (ВВС) означава, че Българската армия все по-малко може да гарантира териториалната цялост и независимостта на страната.

  • Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България"

Разпадът на държавността взема вече своите жертви, коментира Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България". Депутатът изказа съболезнования на близките на загиналите български офицери.

"Това е поредният инцидент, 2021 г. беше край Шабла с МиГ-29 по време на нощно учение, 2017 г. с вертолет, припомни той. Тоест разпадът на държавността започва да взема своите жертви, докато ние подаряваме нашето военно оборудване на чужда армия, държава, купуваме самолети на хартия и ги чакаме вече шеста година, купуваме и оборудване прескъпо, също на хартия, и го чакаме", заяви Гуцанов.

Не е нормално, по думите на Борислав Гуцанов, шеста година платени самолети от българската държава да не идват. "Какво да очакваме, след като не превъоръжаваме нашата армия по начин, по който трябва да се случва", коментира депутатът.

По повод трагичния инцидент в Трета авиобаза край "Граф Игнатиево" и Атанас Зафиров изказа своите искрени съболезнования на семействата, колегите и приятелите на загиналите летци.

"Днес е тежък и траурен ден за България. Не е време за анализи и политика. Дано този път виновните за катастрофата бъдат наказани според цялата тежест на закона. Крайно време е българските партии да забравят политическите си пристрастия и да работят заедно за модернизацията на ВВС. На карта вече са поставени не само здравето, а и животът на нашите летци".

  • Слави Трифонов, лидер на "Има такъв народ"

Съболезнования изрази и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов с пост във Фейсбук.

"Едновременно ме боли и в същото време съм вбесен. Боли ме, че толкова нелепо загинаха двама българи. Войни. Герои. Вбесен съм, защото бойната ни авиация е на унизително ниско ниво, което довежда до подобни трагедии. Респект към загиналите и отвращение към тези, които с бездействието си създадоха условия, това да се случи", пише Трифонов.

Толкова ми е мъчно, че това се случва в България и че млади български мъже загиват напълно безсмислено, завършва той.

  • Позиция на "Да, България"

Съболезнования на семействата и близките на загиналите пилоти при инцидента на авиобаза "Граф Игнатиево" изразиха от "Да, България" с пост на страницата си във Фейсбук.

"Поклон пред паметта на двамата загинали пилоти при инцидента с военен самолет L-39 на авиобаза "Граф Игнатиево"! Дълбоки и искрени съболезнования на семействата и близките на жертвите", пишат в социалната мрежа от формацията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Москва гони шестима британски дипломати
Москва гони шестима британски дипломати
Андрий Лунин подписа нов договор с Реал Мадрид
Андрий Лунин подписа нов договор с Реал Мадрид