НОВИНИ

Как работят фермите в извънредно положение

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:40, 20.03.2020
Чете се за: 01:28 мин.
Бизнес

Как работят фермите и предприятията за преработка на храни у нас в условията на извънредно положение? Има ли промяна в производството им и как това ще се отрази на пазара на хранителни продукти? Възможно ли е заради строгите мерки около коронавируса да се стигне до недостиг и оттам до спекула с храни?

Мерките за биосигурност в птицеферма край Костинброд са драконовски. Само за да влезе, отне на екипа на "По света и у нас" 30 минути за дезинфекция и преобличане. Собственикът Ивайло Гълъбов твърди, че на филтъра са безкомпромисни, тъй като трябва да пазят работниците от коронавирус, а пилетата от птичи грип. Тук произвеждат пилета и яйца за нашия и международния пазар.

Половината работници, ангажирани с административна дейност, работят вече от вкъщи. Голямата грижа на птицевъда сега е да осигури достатъчно фуражи, тъй като соята в тях е внос от Аржентина, а бъдещите доставки са несигурни. Най-големият му кошмар е ако заради зараза трябва да затвори фермата.


Ивайло Гълъбов - птицевъд: Не може да спрем в никакъв случай. А ако се стигне дотам, ни чака гладуване, но вярвайте ми, гладуването е по-страшно от коронавируса. В момента ние все още не сме засегнати пряко от наложените мерки заради коронавируса. Най-големият ни проблем е движението на камиони през граничните пунктове в границите на Европейския съюз. Километрични са опашките по границите.

Земеделските производители и преработватели у нас, както и целият бизнес разчитат изключително много на осигуряването на зелени коридори, по които безпрепятствено да преминават не само лекарства и консумативи, но и хранителни стоки и товари. Транспортните министри от Евросъюза вече се споразумяха да има зелени коридори. Но как ще се изпълнява това, предстои да видим.

По данни на Съюза на птицевъдите в момента няма промяна в търсенето на яйца и птиче месо на вътрешния пазар.


Ивайло Гълъбов - птицевъд: Ние трябва усилено да работим дори и в условията на епидемия, за да не допускаме дефицит на стоки от първа необходимост.

На пълни обороти е и мандрата в ловешкото село Горан. Тук са взели всички предпазни мерки. На места, където преди са били по 3-ма, сега работи само един работник.


Владимир Матев - собственик на мандра, с.Горан, Ловешко: Опасно е ако даден работник заболее и всички около него бъдат сложени под карантина. Тогава става много опасно, тъй като ние не можем да изкупуваме млякото и да го преработваме и дано да не се случва такава ситуация. Иначе на пазара сега се забеляза едно увеличено купуване на млечни продукти. Хората купуват малко повече. Засега издържаме на пазара, нямаме проблеми с наличните продукти. Мисля, че и в бъдеще няма да има проблеми.

По данни на Комисията за стоковите борси и тържищата няма промени в цените на основните храни тази седмица в сравнение с предходната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
172-ма души са под задължителна карантина в Бургас
172-ма души са под задължителна карантина в Бургас
Депутатите гласуваха глоба до 5000лв. при неспазване на изолацията
Депутатите гласуваха глоба до 5000лв. при неспазване на изолацията