Как се ходи на Коледен базар в Германия по време на пандемия?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:50, 30.11.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Европа

Коледните традиции все пак са достъпни и в условия на пандемия. Доказа го собственик на ресторант край Мюнхен, който зарадва гостите си с традиционни коледни лакомства, при това без да нарушава ограниченията срещу коронавируса. Клиентите не напускат колите си и получават поръчките зад волана при стриктно спазване на социална дистанция.

Греяно вино, коледни сладки и дори сняг, макар и изкуствен - всичко това е достъпно дори и в условията на второто частично затваряне на Германия. Ограничителните мерки изключват посещенията в ресторант, но и традиционните коледни базари с любими лакомства за края на годината.

Изход обаче е намерил предприемчив ресторантьор край баварската столица. Клиентите си поръчват от меню и заплащат на влизане в базара. После шофират бавно между сергиите, за да получат желаната напитка, топла палачинка или други поръчка, сервирана в съдове за еднократна употреба.

Симон Ванкерл, ресторантьор: Заради пандемията любимият ни ресторант трябваше да остане затворен. Исках да продължа да плащам на хората си и се сетихме, че направихме фестивала през месец май на принципа на обслужване по колите. Казахме си - защо да не направим така и коледния базар.

Посетителите са доволни, защото въпреки затварянето на страната успяват да се потопят в коледната атмосфера.

Около 160 милиона посетители всяка година се стичат в 2500 коледни базари, които се организират в цяла Германия. Сега обаче е различно. Правителството вече удължи второто частично затваряне на страната до 20 декември. Канцлерът Меркел предупреди, че ограниченията може да останат през цялата зима.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Шер посрещна „най-самотния слон в света” в Камбоджа
Шер посрещна „най-самотния слон в света” в Камбоджа
Външните министри от НАТО ще обсъждат Китай, Русия и мисиите в Афганистан
Външните министри от НАТО ще обсъждат Китай, Русия и мисиите в Афганистан