НОВИНИ

Как се подготвят за първия учебен ден в големите и по-малките училища в страната?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:27, 05.09.2020
Чете се за: 01:48 мин.
Образование

Българските училища са в трескава подготовка на мерките си за безопасност заради коронавируса. Просветният министър Красимир Вълчев обеща в началото на следващата седмица да има обобщена информация как са се справили. Освен задължителните мерки като дезинфекцията, всяко училище трябва да има и свои препоръчителни.

След шест месеца извън училище на 15-и септември децата ще влязат в класните стаи. Министерството избра стратегията за възможно най-малко контакти между отделните класове. Как ще стане това в големите училища с около 2000 хиляди деца?

"Доста е трудно, тук залагаме на дисциплината. Мерките. За да не се срещат различните потоци от деца, те ще влизат от три различни входа. Основно минават през този вход, където вратата е плъзгаща и няма докосване на повърхности", каза Симеон Ангелов, зам. директор на 119-то СУ.

От училището подготвят аварийния изход като трети вход за учениците, той ще бъде за децата от началния етап.

В коридорите, където има най-голяма вероятност за взаимодействие, движението ще става само от дясно.

"По земята ще сложим стикери, които указват посока", каза Симеон Ангелов, зам. директор на 119-то СУ.

Различните класове от началния етап ще са в различни коридори. Големите ученици обаче ще се местят от кабинет на кабинет, затова и учителите в горния курс ще са със шлемове. Ще им ги осигури училището. Учениците и началните учители няма да носят маски в клас, маските обаче са задължителни за абсолютно всички в общите помещения.

БНТ: В коридора ще трябва да слагате маски?

Ще се справим, само малко ще бъде задушно, каза Ема, 5 клас.

В стола учениците ще се хранят по график.

"Самото помещение посредата ще е разделено с плексиглас. От едната страна влизат, взимат си храната, сядат в обособения сектор, цялата посуда ще е за еднократна употреба, след това я изхвърлят и излизат от другата страна на помещението", каза Симеон Ангелов, зам. директор на 119-то СУ.

Училището ще има и класна стая на открито. Подготвен е и изолатор, ако има дете със симптоми. Там то ще изчака родителите си.

В основното училище в русенското село Николово организацията ще е по-лесна. На вид то е огромно, но децата са само 90. Шестте паралелки ще бъдат разпределени така, че да имат минимален контакт помежду си.

"На първия етаж са разположени учениците от първи до четвърти клас, на втория етаж от пети до седми клас. Малко на брой ученици имаме затова и в класните стаи ще е много лесно да се спазва тази дистанция, която се изисква", каза Росица Владова, ОУ „Св. св Кирил и Методий".

Занималнята пък ще е в самостоятелно крило на училището.

"Ще разработим, може би, различни междучасия да имат децата", каза Росица Владова, ОУ „Св. св Кирил и Методий".

Готвят се и в разградското основно училище "Никола Вапцаров". То е средно по големина - с 500 деца. Училището има три сгради, като в едната ще се обучават само децата от началния курс.

"Имаме вариант, класа да бъде разделен на две и на всеки чин ще има само по едно дете, имаме по двама преподаватели на паралелка, така че спокойно можем да разделим на две", каза Галин Парашкевов - директор на ОУ „Никола Йонков Вапцаров" - Разград.

Ще се отворят всички входове на училището, а учебните часове ще започват по различно време за различните класове. Министерството ще обобщи всички идеи за безопасност и ще помогне на училища, които не са се справили с организацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Звездата на "Метрополитън" Диана Дамрау откри сезона на Софийската филхармония
Звездата на "Метрополитън" Диана Дамрау откри сезона на Софийската филхармония
59-и ден на протест срещу правителството в София
59-и ден на протест срещу правителството в София