НОВИНИ

Районният съд в София гледа мерките на задържаните за протеста на 2 септември (ОБОБЩЕНИЕ)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:08, 05.09.2020
Чете се за: 01:52 мин.
Криминално

Прокуратурата поиска постоянен арест за 22-а от задържаните по време на ескалацията на напрежението на протеста на 2 септември. Софийският районен съд, който заседава днес обаче, пусна на свобода повечето.

Към този момент 1 остава в ареста, защото е задържан и обвинен са хулиганство и по време на първите дни на протеста, а сега това му е второ обвинение. За 9 съдът прие мярка парична гаранция от 100 до 500 лева, тъй като смята, че задържането би ограничило прекомерно правата им.

Трима са с подписка, защото действията им са хулигански, но няма достатъчно доказателства за квалифицирания състав - особена дързост и циничност и според преценката на съда не са били с висок интензитет.

Има и двама без мярка, в мотивите си съдът записа, че действията на някои от задържаните, макар да изглеждат хулигански в нормални условия, по време на протест не са престъпление, а право на изразяване на мнение.

Днес в съдебната сграда бяха допуснати само адвокатите, мотивът на съда беше спазването на противоепидимичните мерки. Заседанията проследихме онлайн.

Първи пред съда застана Пламен Стоянов - известен като Дамбовеца. Той е задържан на 2 септември по време на сутрешния протест между сградата на Народното събрание и БНБ. Има повдигнати две обвинения. Едното е за нанасяне на лека телесна повреда на полицай, а другото за хулиганство с особена дързост и цинизъм.

"По второто обвинение, по-тежкото, съдът намери, че няма основание да счита да е извършено от Пламен Стоянов", каза Людмил Рангелов, адвокат на Пламен Стоянов.

Съдът обаче прие тезата на прокуратурата, че има доказателства, от които може да се предположи, че Пламен Стоянов е причинил лека телесна повреда на полицай. По време на задържането Дамбовеца е скъсал униформата на служителя на МВР и го е одрал по ръката. Според съдебния състав обаче за това престъпление е достатъчна мярка за неотклонение подписка.

Втората мярка беше на бившия служител на МВР и ДАНС Росен Миленов. Той е задържан в сряда, малко след 8 сутринта, заради това, че се е качил върху полицейски микробус и с мегафон е призовавал протестиращите да пробият полицейския кордон. Съдът прие, че ако тези действия са извършени в нормална обстановка, може да се определят като хулиганство, но по време на протест те не са престъпление и затова пусна Миленов на свобода без никаква мярка за неотклонение.

Кадри на МВР са заснели бившият футболист на ЦСКА Александър Бранеков да хвърля паве в района между БНБ и Народното събрание. Бранеков е задържан и също обвинен в хулиганство с особена дързост и цинизъм.

Съдът изгледа приложените видеоматериали и отхвърли заключението на вещото лице, че павето е хвърлено в посока на сградата на Народното събрание, където е имало полицейски кордон.

Съдебният състав се мотивира, че не може да се възприеме посоката на хвърляне и по тази причина няма доказателства, че Бранеков е извършил престъпление. Съдът го пусна на свобода без мярка за неотклонение, въпреки че на 17 август Бранеков е получил условна присъда от 6 месеца заради шофиране след употреба на алкохол.

От рано сутринта привърженици на "Възраждане" се бяха събрали на протест пред сградата на съда, защото част от задържаните са техни съмишленици.

"Беше казано, че има 30 души с криминални регистрации, които са били членове на Възраждане. Истината е, че има 7 души задържани, от които нито един няма криминална регистрация. Петима вече са освободени, двама - сега ще им гледат тук мерките", каза Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане".

Протестиращите аплодираха всяко съдебно решение, което освобождаваше задържан от ареста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
59-и ден на протест срещу правителството в София
59-и ден на протест срещу правителството в София
Във Варна продължават протестите срещу правителството
Във Варна продължават протестите срещу правителството