НОВИНИ

Изборите в САЩ започнаха с гласуване по пощата

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:21, 05.09.2020
Чете се за: 01:12 мин.
САЩ
Снимка: БГНЕС

Близо два месеца преди официалната дата 3 ноември президентските избори в Съединените щати вече започнаха с гласуване по пощата в щата Северна Каролина.

Очаква се много избиратели да дадат гласа си по този начин в ситуацията на пандемията от коронавируса. За президента Тръмп началото на вота съвпадна със скандал по повод негови предполагаеми обиди по адрес на американски войници.

Щатът Северна Каролина слага началото на американските президентски избори. Оттам съобщават, че броят на заявките за гласуване по пощата е безпрецедентен в историята.

"Само вчера получихме 108 000 заявки за бюлетини. За сравнение, по време на изборите през 2016-а те бяха общо 28 000. Огромен брой хора имат интерес да гласуват по пощата", каза Грег Флин, Избирателна комисия на окръг Уейк.

Вече са поискани над 600 000 бюлетини. Следва гласуване в щата Уисконсин. Според социологическо проучване 56% от привържениците на републиканците предпочитат да се явят пред урните, а при демократите това ще направят само 26%. Много избиратели ще гласуват преди да дочакат края на кампанията, дори преди първия телевизионен дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън, който ще се състои на 29 септември.

За момента президентът се бори с поредния скандал, който може да накърни рейтинга му.

"Тръмп показа неуважение към нашите войници. Те заслужават някой по-добър от Тръмп."
Този надпис се появи на фасадата на неговата сграда в Ню Йорк след твърдения в пресата, че президентът е наричал "загубеняци" и "балъци" загинали и заловени американски войници, включително жертви от Първата световна война, погребани във Франция. Според списание "Атлантик" подобно пренебрежение е показвано и към покойния сенатор Джон Маккейн, който е бил военнопленник във Виетнам.

Тръмп отрече всичко, но беше остро критикуван от организации на ветерани. Президентът коментира и данните за отравяне на руския опозиционер Навални.

"Трябва да погледнем на това сериозно, ако наистина се е случило. И ще го направим. Никой не е бил по-твърд с Русия от мен. Тъжно е и ужасно. Не биваше да се случва", каза президентът на САЩ.

Вашингтон няма доказателства, че Навални е бил отровен, но няма и причини да се съмнява в изводите на Берлин, изтъкна Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов призова да бъде намерен диалогът в българското общество
Каракачанов призова да бъде намерен диалогът в българското общество
Стратегията на Меси се провали! (видео)
Стратегията на Меси се провали! (видео)