НОВИНИ

Как се разширява бизнес след поскъпването на производствените разходи?

bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 10.10.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Как се отразява върху бизнеса шоковото поскъпване на тока, съответно и на основните суровини и стоки? Тракия е една от най-големите индустриални зони у нас. Предприятията в зоната вече обмислят варианти за нови източници на енергия, за да изместят електричеството.

Фирма "Мекалит" е една от тези, които разширяват производствата си и само през тази година са наели двойно повече служители и вече са 230 души. Казват, че инфлацията буквално е стопила последното увеличение на заплатите, което вече не се усеща.

В предприятието се произвеждат компоненти за автомобилната индустрия, както и части за водещи марки бяла техника. За последните месеци те отчитат близо 90 процента разлика в цената на мегаватчас и макар че разходите за енергия са едва 15 процента от себестойността на крайната им продукция, прогнозите са, че икономическата ефективност на компанията ще намалее

"Говорим за стотици хиляди левове, които непланирано ще трябва да дадем като разход за ток в годишен план, които естествено няма как да бъдат покрити от никакви буфери", казва управителят на предприятието Красен Кръстев.

Тези непредвидени в бизнес плана разходи ще се отразят на всички 230 служители в завода.

"В началото на всяка година имаме увеличение на заплатите, но с този ръст на инфлацията то не се усеща. Токът да поскъпне - това се отразява на всеки един от нас", заявява супервайзерът Таня Гоцева.

Служители в предприятието обаче няма да се освобождават. Анализаторите също не препоръчват в такъв момент индустрията да се лишава от най-ценния си капитал - обучените хора.

"Намирането на подходящи работници и обучаването им, че те да станат наистина ефективни, е процес, който е и скъп, и дълъг. Според мен освобождаването на хора трябва да бъде крайна стъпка и крайна мярка, докато може да се помисли за оптимизиране на процесите, съответно преминаване на по-гъвкави режими на работа", казва икономистът проф. Станимир Кабаиванов.

В същото време очакванията са държавата да стимулира инвестициите в по-модерни производствени мощности и да се направи анализ на сектор енергетика. Увеличението за крайния клиент ще се усети съвсем реално след няколко месеца, когато складовите наличности се

"Този удар идва в момент, в който бизнесът започна полека да се съживява и да вижда и повишаване в търсенето, защото хората направиха един скок да компенсират това, което са загубили през периода на затваряне", обясни проф. Кабаиванов.

В създалата се ситуация анализаторите виждат и нови възможности като привличане на нови инвеститори, които се оттеглят от азиатския пазар.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С колко ще скочи цената на хляба до края на годината
С колко ще скочи цената на хляба до края на годината
ИТН обяви водачите на листите си за вота на 14 ноември
ИТН обяви водачите на листите си за вота на 14 ноември