НОВИНИ

Как се справят с жегите в Русе?

bnt avatar logo
от БНТ
07:23, 14.07.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

На 14 юли в Русе е било най-горещо през 2012 г., когато термометрите са отчели 38,2 градуса. Горещо време се очаква и днес. Засега обаче няма сигнали за колабирали хора по улиците, съобщиха за БНТ от Спешна помощ. Въпреки това жегите ще продължат, а много от нас ги подценяват.

Минути преди 7.30 ч. температурата на въздуха в Русе е 22,9 градуса. Влажността на въздуха е сравнително висока 89%. Това отчете Емилия Петранова, хидрометеоролог в ИАППД - Русе.

Русе попада в зоната на умерено-континентален климат, който е характерен с много резки амплитуди между лятото и и зимата, с много горещи лета и зими, и затова е известен като една от най-горещите точки в България, уточни хидрометеорологът.

Русенци очевидно са свикнали с високите температури, показа анкета сред гражданите. Някои от тях предпочитат да не излизат навън, когато температурите са прекалено високи, други консумират повече вода. Децата пък се разхлаждат във фонтаните на града.

Всяка година БЧК в Русе организира информационни кампании с цел превенция на тежки усложнения на хората след горещините. Раздават вода и информационни материали за рисковете в жегата и как да се предпазват хората, припомни Антоанета Ябанозова, председател на БЧК в Русе.

Тя отправи апел към възрастните хора да не излизат между 12.00 и 16.00 ч., защото рискът от топлинен удар е сериозен. При здравословни проблеми е добре да се потърси медицинска помощ своевременно.

"Да се пият много течности и да не се излиза навън в обедните часове", съветва Антоанета Ябанозова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваня Кастрева: Класираните ученици на първо желание задължително трябва да се запишат
Ваня Кастрева: Класираните ученици на първо желание задължително трябва да се запишат
Десподов: Бяхме търпеливи и наказахме Шахтьор
Десподов: Бяхме търпеливи и наказахме Шахтьор