НОВИНИ

Как ще посрещнат Новата година на полярния ни кораб на път към Антарктида (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мария Чернева
от Мария Чернева
17:35, 31.12.2022
6627
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Българският научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий", който преди дни се отправи за Антарктида, се намира в района на Пелопонес и го чака дълъг път - около 40 дни, за да стигне до крайната си цел - базата ни на остров Ливингстън.

Следете маршрута на българския полярен кораб към Антарктида (ГРАФИКА)

Температурата на водата и на въздуха е около 18 градуса. Вятърът почти не прави впечатление и времето едва ли ще се промени кой знае колко до полунощ. Корабът излиза от гръцки води, но в полунощ ще е в средата на Йонийско море. В международни или ничии води – пресмята Никола Липчев, вахтения щурман.

Ще посрещнем Нова година един час след химна в България. "Св. св. Кирил и Методий" все още няма никакви традиции, всичко му е за първи път. Както и посрещането на Нова година. В полунощ ще отдадат едната вахта, ще застъпи следващата. Вечерята ще е свършила часове преди това. Шампанското е извън порядките на всеки военен кораб.

Капитанът все пак намира решение. Всеки изгрев курсантите във Висшето военноморско училище посрещат с вдигане на трибагреника и пеене на химна - традиция, която тук на кораба не могат да продължат. Но пък е чудесен начин така да посрещнем Новата година. Идеята се възприема от всички, операцията е в ход. Само да намерим достатъчно голямо знаме и да определим как и къде да бъде издигнато.

Освен Нова година, суетня на кораба предизвикват и още два рождени дни. Гл. ас. д-р Димитър Василев ще си почива целия ден, но пък е бил на вахта през нощта. В 14.00 часа пие сутрешното си кафе, режим обичаен за повечето тук. Леко сънен намира сили да се усмихне. Знае, че децата ще го видят и ще се радват. За първи път откакто е семеен ще посрещне новата година и рождения си ден на плаване.

Пожелава си здраве, казва че останалото ще си го изработи. Всъщност човекът на кораба, който има най-горещите пожелания за здраве е старши лейтенант д-р Петко Гинев.

Най-накрая е вкарал ред в лекарския си кабинет, оборудването му може да превърне тясното пространство дори в операционна, ако се налага. Травматолог от ВМА, част от няколко мисии в Мали, смята че е предвидил и може да реагира на всякакви медицински случаи. Но предпочита да бели картофи в кухнята и да върне апаратурата си неизползвана.

Старшина първа степен Иван Иванов от палубната команда днес става на 36 години.

Иска здраве и безпроблемно връщане от ледените антарктически води, колегите му пожелават да намери половинката си, която да сложи край на ергенския му живот и деца, на които да разказва за чудните му приключения от плаванията.

Въпреки рождения си ден, Иван няма да почива, защото корабът трябва да посрещне новата година с излъскана палуба. Тя вече е измита старателно със сапун и обезмаслител, сега трябва да бъде боядисана и да заличи всички следи от предишните собственици.

И палубата на чисто да поеме следите от новата година и началото в историята на един горд, научноизследователски полярен кораб.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив ще представи новия си треньор на 3 януари
Ботев Пловдив ще представи новия си треньор на 3 януари
Алберт Попов зарадва младите таланти на ските в Банско
Алберт Попов зарадва младите таланти на ските в Банско