НОВИНИ

Как ще се отрази войната върху борсите и цената на петрола

bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 27.02.2022
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Още в първия ден от войната пазарите реагираха мигновено, като истинско мерило за политическите нагласи и действия.

Газ и петрол скочиха веднага. Черното злато с 8%, а газа с 35%. На този фон технологичните индекси и акциите тръгнаха надолу. Руският фондов пазар се срина и загубите се оценяват на 260 милиарда долара.

Европейската централна банка прогнозира, че войната ще изтрие под половин процент от растежа на ЕС. Отговорът на Запада дойде на няколко стъпки.

Великобритания и САЩ първи блокираха руски активи и банки, но доста предпазливо - върху малък брой хора и първо само върху малки банки.

Едва снощи късно стана ясно, че ЕС ще изключи част от руските банки от разплащателната система SWIFT - най-голямата международна система. А идеята е да се блокират руски разплащания, активи и всички международни валутни резерви на Русия. Ключовият момент е кои банки няма да бъдат санкционирани - дали сред тях ще са Газпромбанк и ВТБ, за да останат съхранени газовите доставки за Европа.

Икономисти вече заговориха, как ако офанзивата продължи, Федералният резерв може да се окаже в патовата ситуация да не успее да вдигне веднага лихвените проценти, каквато заявка вече беше дадена. Или според други ще стане тъкмо обратното - заради несигурността и бурната инфлация, която ще се задълбочи, ФЕД ще бъде принуден да действа по-агресивно.

Главният икономист на JP Morgan прогнозира, че поскъпването на петрола може да се превърне в дезинфлационен фактор, който да задържи и понижи глобалния икономически растеж.

Повече по темата вижте в анализа на борсовия анализатор Здравко Пиринлиев за предаването "Бизнес.БГ".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Севиля спечели градското дерби с Бетис и скъси дистанцията с Реал Мадрид
Севиля спечели градското дерби с Бетис и скъси дистанцията с Реал Мадрид
Войната в Украйна се прехвърли и в киберпространството
Войната в Украйна се прехвърли и в киберпространството