НОВИНИ

Какъв е химикалът, използван при взрива срещу кортежа на Иван Гешев?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:30, 30.12.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Веществото, използвано при взрива срещу кортежа на бившия главен прокурор Иван Гешев, може да се открие и в лекараства за хипертония, достъпни в аптеките. През декември от прокуратурата представиха резултати от експертиза, която показва, че е използван нитропент, а количеството е било около 2,5 кг. Оказва се, че химикалът е сред предпочитаните за терористите и следи от него са откривани при различни кървави атаки с множество ранени на различни точки по света.

Веществото нитропент е аналог на нитроглицерина. Има го в лекарства за хипертония. Според химици обаче за взрив от 2 кг. ще са нужни милиони таблетки.

"В една медицинска таблетка се съдържат едва 0.3 милиграма активно вещество", обясни Мартин Недялков - доктор по химия в БАН.

"Това би означавало, че някой трябва да преработи около 6.7 милиона хапчета, за да извлече нужното количество", допълни той.

"Те там са по този начин флегматизирани и направени, че няма как да се използват като взривни вещества, абсурд", категоричен е инж. Иван Табов, експерт по взривове.

Нитропентът е с широко приложение - основно във военното производство, както и за промишлени взривни материали, най-често се използва за детониращи шнурове. Към днешна дата не се произвежда в България, а се внася отвън. Сърбия и Румъния са най-близките страни, откъдето може да се поръча.

"Тези вещества ги има на специализирания пазар, но не може да идете да си ги купите така, както да отидете и да си купите картофи от пазара", каза инж. Иван Табов, експерт по взривове.

"В нашите граждански складове няма никакви шансове да изтече. Има една система за проследимост на взривните вещества. Всеки един пакет с взривно вещество си има баркод и то този баркод са следи. Детониращият шнур на всеки пет метра също има баркод", заяви той.

На черния пазар веществото се оказва изключително ценно. Причината - осигурява голяма взривна мощ и е сравнително трудно проследимо при гранични проверки. Безцветните кристали не се изпаряват лесно във въздуха, което затруднява следовите кучетата. Освен това се оказва удобно за транспортиране, тъй като не е много летливо. Според експерти - количество, като това използвано срещу кортежа на бившия главен прокурор, би могло да нанесе щети с опустошителни размери.

"Два килограма и половина нитропент се равнява на около пет килограма тротил", обясни Иван Табов.

"Ако взривното вещество е до самия автомобил, непосредствена близост, да кажем една педя. Колкото и да е брониран автомобила - ще стане на парчета", смята той.

Именно заради взривната мощ, веществото е използвано при някои от най-кървавите атентати по света.

"Освен удърно-въздушната вълна, която е мното силна, има и отделяне на много голямо количество топлина. Топлината се равнява на около 4000 градуса", каза експертът по взривове.

Макар количеството и вида на взривното вещество, използвано срещу кортежа на бившия главен прокурор да са ясни, то предстои допълнителна експертиза, коята да установи с какъв интензитет и способ за нанасяне на вреди е било самоделното взривно устройство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилен трафик към Гърция и Банско
Засилен трафик към Гърция и Банско
Ига Швьонтек: Миналата година имах чувството, че целият свят ме гледа
Ига Швьонтек: Миналата година имах чувството, че целият свят ме гледа