НОВИНИ

Частично повторение на парламентарния вот в Сърбия

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:52, 30.12.2023
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Блокада на улиците в Белград и частично повторение на парламентарните избори в Сърбия. Вот се провежда отново в едва 30 избирателни секции, а опозицията организира масов протест. Каква е ситуацията и ще доведе ли до промяна това гласуване?

По-малко от 20 000 сръбски избиратели гласуват днес отново за Скупщина. Вотът се провежда в 30 секции, три от тях в столицата Белград.

Няколко хиляди души се събраха на протестен марш към Конституционния съд. Издигнаха символично "червени картони" на държавните институции.

Демонстрацията е организирана от инициативата "Проглас", стартирана от група общественици. А пред събралото се множество се появи опозиционният лидер Мариника Тепич. Вече над 10 дни тя е в гладна стачка с искане за анулиране на изборите от 17-ти декември, на които спечели Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич.

"Съжалявам, че не мога да говоря много, но и нямам кой знае какво да кажа. Вече всичко е казано - тези избори трябва да бъдат анулирани", каза Мариника Тепич - опозиционен лидер.

Опозицията иска международна комисия да определи размера на изборната кражба, да проследи прочистването на избирателните списъци от мъртви души.

От вчера студенти, гимназисти и младежи, събрани около инициативата "Борба", започнаха 24-часова блокада пред Министерството на държавната администрация и местното самоуправление на Сърбия. Така пращат символично послание, че не искат да рушат, а да контролират системата.

"Решение? Сложно е, но като за начало може да направят това, което искаме - да отворят избирателния регистър. Нека да започнем от това", смята Алета Цацич - студентка.

"Нещастлива Нова година" - това гласяха част от плакатите на протестиращите в центъра на Белград.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
193 000 нелегални мигранти са спрени от българските власти през тази година
193 000 нелегални мигранти са спрени от българските власти през тази година
Русия съобщи за 14 загинали след украинска атака срещу град Белгород
Русия съобщи за 14 загинали след украинска атака срещу град Белгород