НОВИНИ

Какви са цените покрай Нова година в Гърция?

bnt avatar logo
от БНТ
19:36, 30.12.2023
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Часове преди настъпването на Новата година - проверихме цените на стоките по пазарите, в ресторантите и хотелите в Северна Гърция. Дестинацията е предпочитана за много българи, които са и сред най-многобройните клиенти в Драма, Александруполи, Комотини и Кавала. По-евтино или по-скъпо е там сега?

В Гърция се готвят за посрещането на Новата година - в ресторант или пък у дома - с цени, които инфлацията е завишила с около 20%. На общинския пазар в Комотини проверяваме цените на плодовете, зеленчуците и месото.

За решилите да празнуват в ресторант в последния момент - може да се окаже късно. В повечето заведения резервациите са направени отдавна. Голяма част от масите ще бъдат заети от български компании, готови да платят между 60 и 100 евро на човек, в зависимост от менюто и категорията. Ресторантьорите в Александруполи твърдят, че са направили всичко възможно да запазят цените на приемливи нива, за да няма отлив на клиенти.

"Слава Богу, имаме много работа - повече, отколкото миналата година. В празничните дни работим на пълни обороти и вече всичко е резервирано. Гостите сега са предимно от Турция и България. Въпреки, че е зима първи избор на клиентите са рибата и морските ни деликатеси", каза Павлос - ресторантьор.

В Кавала хотелите също са пълни.

"Българите са най-многобройните ни туристи тук по празниците. Близостта на Кавала до София и Пловдив помага много посещенията в града ни да се превърнат в нещо като традиция за тях и обикновено те остават тук по Нова година между 3 и 4 дни. Имаме различни пакети, които включват новогодишна вечеря, пълен пансион или други специални пакети", обясни Антонис Митзанис - председател на асоциация на хотелиерите в Кавала.

Нощувките варират между 50 и 100 евро на вечер, а на фона на цените в останалата част на страната - тези в Драма, Александруполи, Комотини или Кавала сe оказват поне с около 30% по-ниски.

Автор: Аделина Радева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА ще играе шест контроли по време на зимната си подготовка
ЦСКА ще играе шест контроли по време на зимната си подготовка
2500 банички ще зарадват бургазлии в новогодишната нощ
2500 банички ще зарадват бургазлии в новогодишната нощ