НОВИНИ

Какъв е падналият самолет L-39 "Албатрос"?

Николай Минков
от Николай Минков
15:59, 13.09.2024
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Разбилият се край "Граф Игнатиево" L–39 "Албатрос" е един най масовите учебно-бойни самолети, използвани във военновъздушните сили на държавите от бившия социалистически блок. Проектиран е да бъде максимално близко като летателни характеристики до бойните аналози от фамилията съветски изтребители "Микоян" и "Сухой".

"Албатрос" е високоманеврен реактивен учебно-боен самолет предназначен за първоначално и специално обучение, както и за усъвършенстване на летателните умения по бойно използване. Моделът прави своя дебют през 1968 г., разработен от конструкторски колектив под ръководството на инж. Ян Влчек, а през 1974 г. влиза в масово производство. В периода 1986 - 1990 г. България получава от Чехословакия общо 36 "Албатроса". Поради липса на средства за ремонт и поддръжка постепенно техният брой намалява и през 2007 г. те спират да летят.

В последствие обаче заради нуждите за обучение на млади летци се взема решение да бъде възстановен летателния ресурс на част от машините и през 2013-14 г. "Авионамс" част от ТЕРЕМ ремонтира 6 L-39ZA, които се използват и до днес и са част от учебната ескадрила в 12-а авиобаза Долна Митрополия.

През 2022 г. България сключва договор с чешка отбранителна компания за ремонт и модернизация на два "Албатроса", а през 2024 г. за още два. Според договореното самолетите L-39 ще получат ново оборудването за навигация, комуникация, идентификация и запис на параметрите на полета, основно ще бъде подменена оригиналната съветска авионика със западна. След ремонта самолетите ще могат да летят 7,5 години като лeтателният им ресурс се увеличава на 1500 часа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама пилоти са загинали при авиоинцидента край "Граф Игнатиево"
Двама пилоти са загинали при авиоинцидента край "Граф Игнатиево"
Утвърдиха системата и календара за новия сезон в НБЛ
Утвърдиха системата и календара за новия сезон в НБЛ