НОВИНИ

Опасно силен южен вятър и валежи днес

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
12:52, 13.09.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

В широки граници са и днес минималните температури, но са малко по-високи, в сравнение с вчера, от 12° на запад до 23° на североизток, в София, след 9° вчера, рано тази сутрин беше почти 13°. Максималните температури в по-голямата част от страната ще останат почти без промяна, между 27° и 32°,
малко по-ниски в Северозапдана България, където вече заваля.

В Източна България и по Черноморието и в следобедните часове ще остане предимно слънчево, но в западните райони от страната ще бъде с валежи, на места временно интензивни и с гръмотевична дейност. Ще духа умерен южен вятър, на север от планините с опасно силни пориви със скорост до около 80 км/ч.

През нощта облачността в по-голямата част от страната временно ще намале. Ще продължи да превалява само на места в Централна България. Минималните температури ще останат почти без промяна - от 12° на запад до 20° на изток, но максималните утре ще бъдат съществено по-ниски, особено в Северозападна България, където ще духа и силен вятър, вече с посока от запад-северозапад. Очакванията са за стойности от около 16° до 27°- 28° на морския бряг, където вятърът ще остане все още от юг, в София максималната ще е около 17°. Облачността ще е променлива, и на места в планинските и източните райони, включително и по северното крайбрежие, ще има валежи и гръмотевици.

И в планините ще има много райони с валежи. И там температурите ще се понижават и по най-високите върхове ще превалява сняг. Ще остане много ветровито, с временно силен югозападен вятър, който до вечерта също ще се ориентира от запад-северозапад.

И през следващите дни, под влияние на средиземноморски циклон, настанил се на Балканите, ще бъде по-често облачно, в много райони с валежи. В неделя вятърът ще отслабне, но максималните температури вече в цялата страна ще се понижат и ще бъдат между 16° и 21°. Без промяна ще остане времето и в понеделник, но след това предстои постепенно затопляне.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА ще има различен капитан във всеки мач, докато не се намери лидер
ЦСКА ще има различен капитан във всеки мач, докато не се намери лидер