НОВИНИ

ВАС спря делото на Андрей Гюров - защо?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:07, 13.09.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Върховният административен съд спря делото на Андрей Гюров срещу решението на УС на БНБ за освобождаването му от поста подуправител на централната банка.

Съдебният състав отправи питане до Съда на Европейския съюз за правилата в европейското законодателство, които регламентират причините за предсрочно прекратяване на мандатите на управители и ръководители на централни банки. Въпросите най-общо касаят правилата на устава на ЕЦБ, както и правилата на централните банки на страните-членки на ЕС, които регламентират възможностите на управители на централните банки на подуправители, както и на хора от управителните съвети, да участват в търговски дружества и в дружества с нестопанска цел. Конкретният въпрос, който е зададен е допускат ли разпоредбите на УС на ЕЦБ съвместяване на заемането на длъжността управител на национална централна банка и участието на управители в управителен орган на юридическо лице с нестопанска цел, което обаче в своя устав може да развива стопанска дейност без да е взето единодушно решение на управителния съвет на националната централна банка, каквото изискване има по закон.

"В този казус има засегнати правила на европейското законодателство и с оглед на това ВАС е задължен да отправи такова специално запитване към съда на ЕС. Това беше и нашето искане, защото от самото начало ние твърдим, че трябва да се съберат всички факти и обстоятелства, така че да се реши правилно това дело", заяви Андрей Гюров.


"По общия пред производството би продължило 12,16,18 месеца. Сега въпросът е съдът на ЕС как ще прецени случая. Мисля, че ако се уважи това искане респективно ще бъде доста по-бързо разгледано производство в рамките на предполагам 2-3 месеца", заяви Христо Христев-адвокат.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Томаш: За мен е привилегия да съм в ЦСКА
Александър Томаш: За мен е привилегия да съм в ЦСКА
Делян Пеевски: Няма време за никакви промени, вече сме в предизборна кампания
Делян Пеевски: Няма време за никакви промени, вече сме в предизборна кампания