НОВИНИ

Започна подготовката за авиошоуто по повод 20 години България в НАТО

За участие в демонстрационния ден на летището кацнаха самолетите ПС-21 от Швейцария

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Димитър Димитров
09:11, 13.09.2024
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

В авиобаза "Граф Игнатиево" започна подготовката за мащабното авиошоу на 14 септември. С четири часова летателна програма и статичен показ на авиационна техника ще бъде отбелязана 20 годишнината от членството на България в НАТО и 35 години МиГ-29 на въоръжение в българските ВВС. За участие в демонстрационния ден на летището кацнаха самолетите ПС-21 от Швейцария.

Авиобазата посрещна и два многоцелеви изтребителя "Грипен" на унгарските ВВС, както и два изтребителя F-16 на американските военновъздушни сили от базата на НАТО "Авиано" в Италия. Днес следобед двамата командири - на авиобаза "Граф Игнатиево" генерал Николай Русев и на "Авиано", бригаден генерал Тад Кларк, направиха съвместен полет на МиГ-29.

Очаква се днес, на генералната репетиция за авиошоуто, да се пребазират и още изтребители F-16 от демонстрационната група "Зевс" на гръцките ВВС. От южната ни съседка ще кацнат и два самолета F-4 Фантом. Те ще останат на статичен показ и ще може да бъдат разгледани отблизо в деня на авиошоуто 14 септември.

Демонстрацията, в която ще вземат участие транспортни и учебни самолети, изтребители и хеликоптери от българските военновъздушни сили, ще бъде първото представяне пред публика след като пистата в "Граф Игнатиево" получи сертификат и акт 16. Авиошоуто започва в 10.30 ч. в събота. Входът е свободен.

Вижте повече в прякото включване на Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди фенове аплодираха на крака Лили Иванова в Пловдив (СНИМКИ)
Хиляди фенове аплодираха на крака Лили Иванова в Пловдив (СНИМКИ)
Пхенян с поредна заявка да бъде ядрена сила
Пхенян с поредна заявка да бъде ядрена сила