НОВИНИ

"Стоп на пътните убийства! Да пазим децата" - митинг-шествие навръх 15 септември в центъра на София

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
08:03, 13.09.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

На прага на новата учебна година Сдружение "Ангели на пътя" организира митинг-шествие под надслов "Стоп на пътните убийства! Да пазим децата - бъдещето на България". Инициативата е на родителите на Филип, който беше убит на пешеходна пътека дни преди да влезе в класната стая миналия септември.

Филип е един от десетките младежи, които през последните години ставна жертва на опасно шофиране по пътищата. Шествието, което се организира от родителите на Филип на 15 септември ще бъде подкрепено от мнозина.

"Шествието го правим на 15 септември, в името на всичките дечица, които тръгват на училище. Апелът ни към абсолютно всички, към цялото общество, към шофьори, към пешеходци е: пазете децата, гледайте на всяко едно дете като на свое, не карайте употребили алкохол, не карайте употребили наркотични вещества, не натискайте педала на газта. Защото всичките тези деца имаха бъдеще, имаха мечти, но с такива необмислени действия, с това виновно поведение, тези шофьори прекършиха крилата на нашите деца и те за последна година нямат да тръгнат на училище", каза майката на Филип Николина Петкова.

"Началният час на шествието е 18.00 часа, на 15 септември - неделя, пред сградата на Народното събрание, бившият партиен дом. По пътя на шествието ще бъдем ескортирани от полицията и в рамките на няколко минути ще бъдат затваряни някои участъци. На улица "Гурко" ще положим цветя да отдадем почит. И пак да обърнем внимание на всички водачи, на всички участници в движението: бъдете внимателни, пазете хората, пазете децата, да престанем да бъдем убийци", каза бащата на Филип Красимир Арсов.

"За съжаление, повече от 5 години наблюдавам преди 15 септември какви са конкретните мерки, които се взимат от общините и от МВР, но за жалост в повечето случаи те се изчерпват до проформа на мерки, имитация на действия и разбира се, шумен пиар за това колко много е свършено. Нашия опит показва, че за съжаление не е свършено нищо. Ние реализирахме един европейски проект, за наша сметка изцяло, с наше финансиране на сдружението, където около едно училище в София има изцяло нова организация на движението и тя ясно показва, че водачите се намират в зона около обекта на образователната инфраструктура и съответно трябва да се кара с 30 км/ч, не повече", обясни Диана Русинова, пътен експерт от ЕЦТП.

Вижте повече в прякото включване на Алекс Донев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Йончев: Доган ще се върне в активната политика за тези избори
Румен Йончев: Доган ще се върне в активната политика за тези избори
Преди първия звънец: Каква е готовността на училищата в Сливен
Преди първия звънец: Каква е готовността на училищата в Сливен