НОВИНИ

Родителите на Филип, убит на пешеходна пътека: Нищо не се променя

Не можете да си представите как се чувстват приятелите на Филип. Това не е само наша мъка, а и тяхна, коментира майката на момчето

bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 22.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Близки на убития на пешеходна пътека 14-годишен Филип излязоха на протест вчера. Причината е, че Софийският градски съд пусна под домашен арест извършителя на престъплението 37-годишния Петър Тодоров. След трагичния инцидент на 2 септември, от който са изминали почти шест месеца, кръвната проба на шофьора показа над 2 промила алкохол, а скоростта беше превишена с 50 километра в час над допустимото.

"Нищо не се променя. Не можете да си представите как се чувстват приятелите на Филип. Това не е само наша мъка, а и тяхна. Искаме увеличение на наказанията, наказанието трябва да съответства на престъплението. Да има контрол върху институциите. Искам да кажа на родителите да пазят децата си, да им повтарят ежедневно и ежеминутно да внимават, когато се движат по пътищата, дори на пешеходни пътеки, нашият син дори на светофар се оглеждаше, но това не го спаси", коментира в "Денят започва" Николина Петкова, майка на Филип.

"Нещата катастрофа след катастрофа са повтаряеми. Скоростта обикновено е превишена два или три пъти, при 30 километра ограничение близо 90, при 60 - 120. Вторият фактор е употребата на алкохол или наркотици. Третият грубо отнемане на предимството на пешеходец на пешеходна пътека или светофар. Почти нищо не е направено да се промени това. И това се квалифицира като убийство по непредпазливост. Бавят се експертизи", смята Красимир Арсов, баща на Филип.

Според него има злоупотреба с права, процедурни хватки.

"Правосъдието работи в полза на престъпниците, а не на българските граждани. Енергията на един куршум, който би могъл да убие един човек, е хиляди пъти по-малка от енергията, която има един автомобил, който се движи с бясна скорост", каза още Красимир Арсов.

Бащата на прегазения на пешеходна пътека Филип разказа, че веднага след опелото на сина му негов близък му е казал, че има информация, че бащата на обвиняемия вече е платил и ще го пуснат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България гостува на Швеция в квалификация за Евробаскет 2025
България гостува на Швеция в квалификация за Евробаскет 2025
Започва делото срещу пияния и дрогиран шофьор убил дете в Бузовград
Започва делото срещу пияния и дрогиран шофьор убил дете в Бузовград