НОВИНИ

Психически тормоз над ръководството и родителите на ученици в 43 ОУ в София

Те се оплакват от оказван натиск от родители на три деца

Алекс Донев
от Алекс Донев
07:25, 22.02.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Учители и родители в столичното 43 Основно училище готвят протест заради тормоз по техни думи от родителите на трима ученици. Напрежението продължава с месеци. До момента са сезирани няколко институции. Те настояват да се срещнат с и.ф. главен прокурор. Причината са десетки сигнали, които са подавани до различни институции, от родителите на трите деца, заради написани забележки. Единият от тях е прокурор, което според ръководството на училището, води до натиска над тях.

"Конфликтът започна още миналата година. Вече година и половина сме в един изключително напрегнат момент, в който цялата ни училищна общност, родители и ученици страдат от емоционален тормоз, който се налага от едни конкретни три семейства върху нашата институция", заяви в "Денят започва" Татяна Николова, учител по БЕЛ.

По думите й семействата изпращат непрестанно "жалби от скалъпени лъжи и лъжливи обвинения без никакви основания и факти".

"Проблемът започна, че си разрешихме като институции, като преподаватели, да наложим санкция-забележка на три от децата за арогантно поведения, за нарушение на правилника на училищния ред", разказва преподавателят по БЕЛ.

До момента има 30 жалби, подадени срещу училището, но в тях по думите на Татяна Николова "няма грам истинност". Именно те предизвикват поредица от проверки от различни институции в училището. В констативните протоколи е записано, че няма нарушение на дейността на училището и на ръководството.

"Нашите искания са: среща с главен прокурор, пълно и обективно разследване на контакти и зависимости и проверка за злоупотреба със служебно положение по жалбите срещу училището", заяви Сема Златкова, учител начален етап и председател на синдикалната организация към Подкрепа в 43 ОУ.

Според нея се цели опетняване името на училището, а "цялата общност на 43 ОУ няма да го позволи".

Вижте повече в прякото включване на Алекс Донев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Психотестове за шофьори над 65-годишна възраст?
Психотестове за шофьори над 65-годишна възраст?
Лудогорец в битка със Сервет за място на осминафиналите на Лигата на конференциите
Лудогорец в битка със Сервет за място на осминафиналите на Лигата на конференциите