НОВИНИ

Живот по време на война

Разказ на Владимир Саленков за това как оцеляват хората в Украйна

Мария Плачкова
от Мария Плачкова
07:00, 22.02.2024
Чете се за: 05:52 мин.
По света
Слушай новината

Харков е град в източната част на Украйна, който редовно е атакуван от руски дронове и бомби. Най-често от съседната Белгородска област. Но в Харков продължават да живеят около 1 млн. души. Единия от тях Владимир Саленков. Той ни разказа как оцеляват хората по време на война в Украйна.

Здравейте, кажете ни какво е положението в Харков сега?

"Здравейте, ситуацията в Харков сега е същата като наскоро. Харков се намира близо до военна зона и редовно е обстрелван, но градът продължава да живее. От гледна точка на живота - комуналните услуги, транспортът и предприятията работят, но училищата работят изцяло онлайн заради безопасността на децата. Единственото нещо, което сме организирали, са няколко подземни училища в метрото и сега има няколко училища в убежищата и там децата могат да тренират", разказва Владимир Саленков.

Как се чувствате в Харков, родният ви град?

Да, това е моят роден град, в който съм живял цял живот, така че как се чувствам? Всеки свиква с всичко, така че тук се чувствам нормално.

Не те ли е страх, при обстрел всеки път ли слизате в бомбоубежището?

От статистическа гледна точка, 7 до 10 аларми звучат всеки ден. Всички тези аларми се дължат на факта, че самолети може да излетят някъде в Каспийския регион или например Оренбург. Ние вече навигираме от кое летище какви ракети или бомбардировачи ще бъдат изстреляни. Всичко това е заплаха за Харков , тъй като градът е постоянно под обстрел от артилерия от съседната руска Белгородска област и след излитане на ракета от Белгородска област отнема около минута, за да порази целта. Следователно, както разбирате, е малко вероятно да имате време да се скриете някъде. Възможно е да се скриете в коридора, като използвате правилото на 2 стени, а не да стоите до прозореца. Малко вероятно е при реална заплаха да стигнете до безопасно място за една минута.

Как успявате да работите и в същото време да мислите как да се скриете между две стени или да слезете в бомбоубежище по това време?

Честно казано. Жителите на Харков предимно игнорират алармите, ще обясня защо. Истинската опасност, в която нямаш време да се скриеш, и опасността, когато вероятен носител на някакви ракети излети отнякъде и се насочи към друга част на Украйна, това не е Харков .

Доколкото знаем, идвате често в България по работа, мислили ли сте за преместване?

Да, идвам често. Но аз също имам работа тук в Харков, а също и семейство и деца, така че сега трябва да живея в две държави.

Какво включва работата ви в България?

Работата ми е свързана с инвестиции в строителството.

Мислили ли сте да преместите семейството си? Семейството ви е в Харков, а Харков е опасен?

Имам семейство не само в Харков, част от семейството ми е в Киев, Полтава, Лондон, Холандия, друга част в Прага. Това са последствията от всичко, което се случва.

Колко често имате прекъсвания на захранването или проблеми с прекъсванията?

Слава богу тази година още не са се изключвали и се надяваме да няма проблеми с енергията, това беше типично за миналата година. Беше незабравимо преживяване, когато светлината изчезна в целия град и целият град с милион и половина души беше прекъснат от електричество. Харков е малко по-голям от София по население и площ.

Как бихте характеризирали сегашното настроение на хората, които живеят в Харков, колко хора са напуснали, каква е разликата, хората се връщат?

Хората се завръщат и днес около 1 милион жители на Харков са в Харков, тоест от 1,5-милионен град днес са останали само 1 милион.

Тоест не ги е страх да се върнат в града?

Те се връщат и много неща са свързани с икономическите проблеми. Хората са напуснали временно и можете да останете като гост, но трябва да живеете някак. Много от проблемите са свързани с родителите, чието евакуиране е трудно или невъзможно. И разбира се, има и проблеми с работата на учебните заведения. Целият обществен градски транспорт в Харков работи безплатно.

Имате ли проблеми с пристигането на работа и обратно у дома?

Сега няма такива проблеми, основният проблем в работата днес е обявяването на тревога Тогава затварят всички държавни агенции и е трудно да се направи нещо".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговорите за примирие в Газа продължават
Преговорите за примирие в Газа продължават
СОС пак гласуват за зам.-председатели на комисии
СОС пак гласуват за зам.-председатели на комисии