НОВИНИ

Протест срещу освобождаването на шофьора, убил Филип на пешеходна пътека

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:14, 21.02.2024 (обновена)
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Съдебно решение предизвика протест тази вечер в центъра на София. Близки на убития на пешеходна пътека 14-годишен Филип блокираха улица "Гурко".

Причината е, че Софийският градски съд пусна под домашен арест извършителя на престъплението 37-годишния Петър Тодоров.

След трагичния инцидент през септември кръвната проба на шофьора показа над 2 промила алкохол, а скоростта беше превишена с 50 километра в час.

Софийският градски съд е изменил мярката на Петър Тодоров, обвинен за катастрофата на ул. "Гурко" от "задържане под стража" в "домашен арест с проследяващо устройство" на 1 февруари 2024 година.

Определението не е протестирано от прокуратурата. Съдебният състав е приел, че не е налице реална опасност от укриване , защото има трайно местоживеене, както и семейни и социални връзки.

Спрямо обвиняемия Петър Тодоров и към настоящия момент съдът приема да е налице опасност от извършване на престъпление. Но предвид изтеклия срок на задържане на Тодоров, който е 5 месеца, е недопустимо да бъде обосновавано продължаване на задържането.

Събралите се тази вечер в памет на 14-годишния Филип отново поискаха справедливо правосъдие. Според тях сменянето на мярката на Петър Тодоров с по-лека създава чувство за безнаказаност.

"Самият факт, че той вкъщи яде, гледа телевизия с приятелите си, а Филип къде е? Къде е Иван Седмаков, Филип трябваше да учи, а не да бъде премазан", коментира Петя Иванова, майка на убито на пътя дете.

Според протестиращите българското законодателство е остаряло и трябват спешни промени.

"Ето какво казва Бойко Рашков, не виждам какъв изключителен случай може да има в ПТП, това е ежедневие, Наказателният кодекс и завишаването на наказанията само ще го развали. В Германия в Гърция явно е развален. Този човек има дъщеря и внучка. Ако ставаше дума за неговите близки?", сподели Анджелина Върбанова, сестра на убит на пътя.

Бащата на прегазения на пешеходна пътека Филип разказа, че веднага след опелото на сина му негов близък му е казал, че има информация, че бащата на обвиняемия вече е платил и ще го пуснат.

"Аз съм убеден, че нашата съдебна система не работи за справедливостта и за българското общество, а за да престъпниците да се чувстват комфортно, да са спокойни и тези групи, които казват на Нотариуса, на не знам си кой, те не са приключили. Убеден съм, че има още много, плаща се на някой, този човек отива, влияе по някакъв начин", заяви Красимир Арсов, баща на Филип.

Според родителите на Филип всички почернени семейства от години настояват за промени в закона за по-бързи дела и експертизи, но без успех.

"Бавят се 2-3-5 годни, министър на правосъдието, решете го този проблем, не само да мислите как да смените едни с други", допълни Красимир Арсов.

"Защото днес е нашето дете, утре ще е нечие друго, на съдия или на прокурор, никой не е защитен, никой не застрахован, че няма да го блъснат", каза още Николина Петкова, майка на Филип.

Родителите на Филип недоумяват как прокуратурата не е протестирала решението на Софийския градски съд. Оттам отказаха коментар по случая, но най-вероятно прокурорът се е съгласил с мотивите на съда.

В тях се казва, че всяка мярка за неотклонение е насочена към постигане на конкретни законоустановени цели. Сред тях не са удовлетворяване на обществени нагласи и преодоляване усещането за липса на справедливост .

Съдебният състав е приел, че не е налице реална опасност обвиняемият Петър Тодоров да се укрие, защото има трайно местоживеене, както и семейни връзки.

Вижте още в прякото включване на Карина Караньотова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокурор Чапкънова: Вярваме в искреността на Ясен Тодоров и Радослав Димов по случая "Нотариуса"
Прокурор Чапкънова: Вярваме в искреността на Ясен Тодоров и Радослав Димов по случая "Нотариуса"
Пълен държавен контрол върху вноса на храни и стоки предлагат от ПП-ДБ
Пълен държавен контрол върху вноса на храни и стоки предлагат от ПП-ДБ