НОВИНИ

300 евро за бързо интервю за гражданство: Как е работила схемата "Глеб Мишин"?

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
17:26, 21.02.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Първо заседание на Временната комисия, която проверява дейността на Глеб Мишин.

В края на миналия месец Атанас Атанасов от ПП-ДБ изнесе информация в ефира на БНТ, че Мишин се е занимавал с фалшификация на документи за издаване на гражданство на руснаци. По-късно стана ясно, че Глеб Мишин е напуснал страната, а ДАНС му е издала 10-годишна забрана за влизане у нас.

Петър Петров от "Възраждане" посочи за порочност в сайта, чрез който се кандидатства за българско гражданство. По думите му корупцията се изразявала в това, че неправомерно се запазват часове за интервюта. Сумите за "резервация" били между 200-300 евро.

Прозорецът на сайта е позволявал резервации на близо 35 часа дневно поради ограничения брой интервюиращи. Атанас Атанасов допълни, че заявките на Глеб Мишин влизали наведнъж в системата.

Комисията се съгласи на следващото заседание да изслуша членговете на Съвета за българско гражданство за периода, в който се смята, че Мишин е извършвал дейността си (близо 10 години). "По света и у нас" научи, че самият Мишин е подавал документи за българско гражданство.

Комисията взе решение на следващото заседание да бъде изслушан зам.-министърът на правосъдието и директорът на Дирекция "Българско гражданство".

По информация на Министерството на правосъдието за 2023 г. в 3738 преписки има съмнение за поправки на документи.

От началото на мандата на министър Атанас Славов за подправени или неистински документи са подадени 8 сигнала, съмнение е имало за 78 лица, констатирани са още над 100 човека, за които има съмнения, че може да имат фалшиви или подправени документи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се приготвя свещеният хляб?
Как се приготвя свещеният хляб?
Карлос Алкарас към своите фенове: Благодаря за подкрепата
Карлос Алкарас към своите фенове: Благодаря за подкрепата