НОВИНИ

Радослав Димов и Ясен Тодоров пред ВСС: Не познаваме Нотариуса

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:50, 21.02.2024
Чете се за: 04:22 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва бившия районен прокурор на София Радослав Димов и следователя Ясен тодоров по казуса с Мартин Божанов - Нотариуса и неговия адвокат Велимир Атанасов.

И двамата заявиха, че не познават Мартин Божанов - Нотариуса и не са имали контакти с него.

Според бившия районен прокурор Радослав Димов се злоупотребява с името му на магистрат.

"Мога само да предполагам, че някой употребява името ми на магистрат и злоупотребява с него. Това често се е случвало. Кой точно злоупотребява с името ми не мога да кажа", заяви той.

По време на изслушването Димов каза още, че не е говорил с адвокатите на гръцките граждани и не се е занимавал с преписки, свързани с тези фирми. Познавал единствено адвоката им Челвенясов, но не били близки и приятели.

"Нито аз съм му се обаждал, нито той на мен. Запознахме се преди години на базата на прокуратурата в Бяла и от тогава сме познати, но не сме близки, нито приятели. Аз разбрах от медиите и от интервюто с гръцкия бизнесмен. Не съм се занимавал с преписки, свързани с тези фирми. Не познавам г-н Божанов. С него не съм се запознавал, не съм имал контакти с него. Знам само това, което се говори публично, че е имотен измамник", посочи Димов.

Бившият районен прокурор каза още, че познавам адвоката на Мартин Божанов - Велимир Атанасов като съдия в Софийския районен съд.

"Не съм бил в близки отношения с него. Знам, че стана адвокат, но не знам в коя област на правото. Не съм поддържал контакти с него", каза той.

За твърденията на гръцките бизнесмени Радослав Димов е подал сигнал в Софийска градска покуратура и вече е разпитан като свидетел, стана ясно по време на изслушването.

Следователят и бивш член на ВСС Ясен Тодоров каза, че за съществуването на Мартин Божанов - Нотаруиса е разбрал през 2021 г. от записа с Ивайла Бакалова. Тодоров е помолил да бъде изслушан и в парламентарната анкетна комисия по казуса с Нотариуса.

"Има твърдения в някои медии, базиращи се на нещо, което се нарича доклад. Там тежко се засяга моето добро име и на институцията, в която работя. Не съм запознат с т.нар. доклад. За мен в него се твърди, че съм част от кръга на Нотариуса и съм посещавал частния му клуб.

Искам да кажа: Не познавах лицето Мартин Божанов - Нотариуса. Не съм контактувал с него, не съм имал негови телефони. За съществуването на това лице разбрах през 2021 г. от записа с Ивайла Бакалова, а фамилното му име разбрах след убийството. Не съм ходил в неговия клуб, не знаех къде се намира. В този район от години не съм ходил. От Гугъл мапс видях, че такава улица "22 септември" има", заяви Тодоров.

Той каза още, че не познава и адвоката на Божанов - Велимир Атанасов. Допълни, че Мартин Божанов не е бил страна по дела, които е съм водил, а в дейността му като инспектор в Инспектората не е срещал неговото име.

Ясен Тодоров изтъкна още, че не е запознат със съдържанието на т.н. доклад, внесен в парламентарната комисия и не знам кои други имена са в него.

"Надявам се истината около този доклад да излезе наяве и институциите да не се отнасят така сериозно към такива пасквили", каза още Ясен Тодоров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калин Стоянов за Нотариуса: Да спрем внушението, че от ГДБОП е имало теч на информация
Калин Стоянов за Нотариуса: Да спрем внушението, че от ГДБОП е имало теч на информация
Лионел Меси и Луис Суарес ще са на линия за мача на Интер Маями с Реал Солт Лейк
Лионел Меси и Луис Суарес ще са на линия за мача на Интер Маями с Реал Солт Лейк