НОВИНИ

ПП-ДБ внасят законопроект, с който всеки ще може да прекрати договора си с мобилен оператор без неустойка

Представители на телекомите заявиха, че индексацията е ясна и прозрачна

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
11:46, 21.02.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

ПП-ДБ внасят законопроект, който позволява на хората да прекратят договора си с мобилен оператор без неустойка по всяко време, ако има индексация на цените.

"Внасяме законопроект, с който казваме, че всяка индексация и всяко повишение на цената от страна на мобилен оператор, е основание гражданите и фирмите да прекратят договора без неустойки. Това се дискутира от години. Законопроектът ще бъде внесен днес. Преките резултатите, които очакваме всеки да може да се откаже от договора си без неустойки при повишаване на цената. Това забулените не е само индексация, това включва и скритите условия, когато ти не си се съгласил, но цената ти е повишена, тогава пак можеш да се откажеш от договора и пак без неустойка. Това ще засили конкуренцията между мобилните оператори и ще даде възможност на хората да имат повече избор да решават къде и кога да отидат. Това е трайното решение на този въпрос, който години наред нищо не се прави, а хората питат къде са регулаторите, защо не бяха взети мерки от тяхна страна. Държавата трябва да защитава слабите - хората, които не могат сами да го направят. Ти, като сключваш двугодишен договор, това значи стабилна цена и за двете страни. Ако едностранно цената бъде увеличена, това е основание да се откажеш от договора. Ако е взето устройство дължиш цената, на която си се съгласил. Очакваме единодушна подкрепа", заяви Мартин Димитров от ПП-ДБ.

"Нещата ще си дойдат на място тогава, когато регулаторите започнат да работят. Ако ние сега имахме работеща комисия за защита на конкуренцията, тоя произвол на мобилните оператори нямаше да може просто да се случи", обясни Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Междувременно днес комисия в парламента изслуша представители на телекомите, които вече заявиха, че вдигат цените на мобилните услуги заради инфлацията през миналата година. Според тях индексацията на цените е ясна и прозрачна:

"Клаузите на индексацията отговарят на европейското и българското право. Допустимо е операторите да индексират цените си. Общите условия са публични, секторът е изключително регулиран и прозрачен. Тази индексация е ясна, прозрачна и конкретна", заяви Адреана Атанасова, Алианс на технологичната индустрия.

По темата работиха: Милена Кирова, Зоя Велинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руската армия показа кадри от Авдеевка
Руската армия показа кадри от Авдеевка
Депутатите приеха на първо четене законопроект за ограничението на климата
Депутатите приеха на първо четене законопроект за ограничението на климата