НОВИНИ

Надежда Йорданова: Волята за реформа изнерви определени хора, прави се опит за замитане на следи

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 21.02.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Политика
Слушай новината

Надежда Йорданова от ПП-ДБ коментира в студиото на "Денят започва" реформата в съдебната система, казусът с Нотариуса и ротацията.

"Според мен стана ясна волята, че този път реформата ще бъде приключена докрай. Това изнерви определени хора. Според мен се прави опит за замитане на следи, за разчистване на сметки. В момента е изключително голяма отговорността както на съдебната власт, така и на нас политиците, на всички съдебни органи, всеки да си свърши работата", каза Йорданова.

"Това, което се случи последните дни илюстрира защо е необходима съдебната реформа и всъщност показва в един голям казус много от нещата и аргументите, за които говорихме. Съдебната реформа е в етап на случване. Ние винаги сме говорили, че измененията в Конституцията са първата стъпка, необходима за радикална съдебна реформа. Предстои ни да приемем новия закон за съдебната власт, измененията в порцесуалните закони. Стана ясно и защо беше необходимо закриването на Специализирания съд и прокуратура. Бяхме осмивани, че това не е необходимо. Оказа се, че тази стъпка е била много важна, за да могат да се прекъснат зависимостите и тъмните мрежи в съдебната власт", допълни тя.

Надежда Йорданова призна, че е знаела за част от фактите и обстоятелствата за оказвания натиск върху седебната система.

"За част от фактите и обстоятелствата знаех. Всеки един от системата е знаел частица от случващото се, но просто не е положил усилия. Предстои да видим защо.
Заплахата срещу съдия Цариградска е известна от преди 4 години, но защо толкова дълго време не е имало енергично разследване. Беше много добре известно, че в Специализирания съд и прокуратура се злоупотребява със специалните разузнавателни средства. Защо не са предприети мерки, след като 47% от исканията за СРС са разрешавани?"

"Иска ми се да вярвам, че тези сътресения са началото на разкриването на цялата истина. Ще бъдат направени опити за замитане на следите, но от компетентите органи зависи това да не се случи."

Надежда Йорданова каза, че меморандумът, който ПП-ДБ предложи на ГЕРБ-СДС не е ултиматум, а следствие на последователната политика на коалицията. Тя каза още, че документът може да бъде обсъждан и не е краен вариант.

"Този документ, меморандумът не изчерпва всички елементи на управлението, той ще бъде придружен със законодателна програма и управленска програма, които до колкото ни е известно в Министерски съвет са във висока степен на готовност. Ние сме представили на колегите от ГЕРБ-СДС проект на меморандум, това е нашата позиция, нашето предложение."

Депутатът коментира още, че персоналният състав на Министерски съвет след ротацията ще бъде по преценка на премиера Денков и вицепремиера Габриел.

Вижте целия разговор във видеотоЧуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул ще търси задължителна победа над Лутън
Ливърпул ще търси задължителна победа над Лутън
Гуардиола: В такъв тип мач като този срещу Брентфорд имате нужда от Ерлинг Холанд
Гуардиола: В такъв тип мач като този срещу Брентфорд имате нужда от Ерлинг Холанд