НОВИНИ

Как ще продължи недоволството на гръцките фермери?

bnt avatar logo
от БНТ
09:51, 21.02.2024
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Вчера гръцки фермери блокираха за кратко ГКПП "Капитан Петко войвода". Те вече са в Атина, бройката има е хиляди души.

"Исканията на гръцките фермери остават същите - таван от 7 евро цента на цената на тока. Правителството им намали цената на 9 евро цента, което за тях също е много скъпо. Искат субсидиране на консумативи и фуражи, като цената им да бъде без ДДС. Искат 100% обезщетение за щетите от природните бедствия". Това съобщи кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева в "Денят започва".

По думите й, това, което прави силно впечатление е, че гръцките фермери от доста време блокират границите с Турция, Албания и Северна Македония, защото считат, че внасянето на стока от трети страни подбива пазара на гръцката стока.

"Правителството заяви, че спира преговорите с тях, защото няма повече възможност да прави отстъпки. Цялата опозиция беше на тяхна страна, но нито един политик не слезе да разговаря с фермерите. Разбраха се да обсъдят помежду си на кои места ще продължат блокадите", обясни Катя Пеева.

Днес трафикът по магистралите ще бъде натоварен заради движението на селскостопанска техника, както и десетките автобуси с фермери, участвали в демонстрациите.

Следобед също се очакват блокади по централни пътища без да се посочват местата. Засега тракторите оставят до централни пътни артерии в цялата страна и по островите. Не се очаква блокиране на пристанища днес.

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В делкане няма да участваме, каза Делян Пеевски
В делкане няма да участваме, каза Делян Пеевски
Шави: Не играем, за да затворим устите на критиците, а за нашите фенове
Шави: Не играем, за да затворим устите на критиците, а за нашите фенове