НОВИНИ

Ще обедини ли Юлия Навалная руската опозиция - коментар на Татяна Фелгенхауер

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
16:30, 21.02.2024
Чете се за: 08:17 мин.
По света
Слушай новината

Алексей Навални е незаменим, но съпругата му Юлия като никой друг ще може да продължи делото му - това каза в интервю за "Светът и ние" Татяна Фелгенхауер, независим руски журналист в платформата "Медиязон".

През 2017, докато беше водеща в радио "Ехото на Москва", тя преживя опит за убийство. Николай Кръстев разговаря с нея.

- Благодаря Ви, Таня, че приехте поканата на Българската национална телевизия да бъдете наш гост! Нека започнем с въпроса, дали Юлия Навалная би могла да застане на мястото на съпруга си Алексей?

- Смятам, че Юлия Навалная има голям потенциал, тъй като сега около нея ще се съберат мнозина, които преди това не можеха да се обединят. Мисля, че тя избра една много добра интонация в обръщението си, избра много правилни думи.

През всичките години, през които Алексей Навални вървеше по своя дълъг и труден път в политиката, Юлия през цялото време беше редом с него и ми се струва, че тя притежава невероятна сила – мнозина ще искат да я подкрепят, мнозина ще искат да ѝ помогнат. Много ми се ще да вярвам, че тя ще може да продължи делото на Алексей. Никой не може да замени Алексей Навални, но Юлия като никой друг ще може да продължи делото му. Дори като погледнем вчерашното ѝ обръщение към европейските политици и бюрократи - виждаме, че това са много коректно формулирани, правилни послания, формулирани от нея, резонни и категорични. Това е едно много добро, много хубаво съчетание.

- Ако правилно съм Ви разбрал, тя ще обедини руската опозиция?

- Иска ми се и се надявам на това! Засега се намираме в зоната на емоциите, твърде малко време е изминало от убийството на Алексей Навални, тялото му досега не е предадено на близките му, майка му е принудена да пише обръщения до Владимир Путин с искане да ѝ бъде предадено тялото на Алексей. Засега сме във вихъра на емоциите и основната ни емоция са яростта и гневът. И на мен ми се струва, че на нивото на емоциите - да, ще стане. Освен това трябва да се разбере, че обръщението на Юлия и нейното желание, обещанието ѝ да продължи делото на Алексей, върна надеждата у много хора. Това също не трябва да бъде подценявано, защото докато хората имат надежда, те могат да оказват съпротива.

- Таня, доколко гражданите на Руската Федерация се интересуват от случилото се с Алексей Навални? Видяхме протести не само в Москва, но и в Петербург, в други 19 града. Как изглеждат според Вас протестите от последните няколко дни?

- Не мога да кажа, че това са протести, това сега е обща мъка и обща скръб. Друг е въпросът, че властите реагират на това, като на протест. Желанието на хората от различни руски градове да отдадат почит на Алексей Навални се възприема от руските власти като протестна акция, като някакъв бунт – хората биват пребивани, хората биват задържани - погледнете статистиката, стотици бяха задържани, на някои налагат административен арест. И това е абсолютно ненормална реакция на властите, защото виждат в човека с цветя, който е дошъл до един такъв спонтанен мемориал да отдаде почит на Алексей Навални, враг.

В това е същността на путинския режим – да наплаши хората, да направи така, че нещо толкова обикновено, като полагането на цветя, се превръща в заплаха, и физическа заплаха, в заплахата да бъдеш лишен от свобода. Гледахме такова нещо в началото на войната през 2022 година, с очите си видях как полицията проверяваше и се опитваше да задържи хората, които поднасяха цветя на паметния знак на града - герой Киев. Киев е обявен за град-герой, тогава човек с цветя се възприемаше като враг, като потенциална заплаха. Но хората продължават да идват, това е много важно, хората продължават да носят цветя, някой всеки път се опитва да разграби и разруши тези мемориали, но хората продължават да идват. Не знаем колко са, не знаем и колко са онези, които се боят да дойдат, честно казано, не съм съвсем наясно как може да се изчисли това.

- Руските власти защо още не предават на близките, на майка му тялото на Алексей Навални?

- Смятам, че заличават следите от убийството. Смятам, че след предишния неуспешен опит да убият Алексей Навални и разследването на този атентат, когато всичко беше подредено и сложено на масата, са решили, че трябва да бъдат взети мерки и предвид тези грешки в максимална степен да се прикрият следите от престъплението. Просто правят всичко възможно, за да не може да бъде проведено честно разследване на убийството на Алексей Навални.

- Дали изобщо някога ще научим какво се случи с Алексей Навални?

- Ще ми се да вярвам, че ще стане така, колегите ми от "Медиазона" извършиха много сериозна, много обемна работа, изтеглиха целия масив от данни от камерите за видеонаблюдение по пътя от лагера до моргата. Това е много важно. Тези данни са налице и вече работят с тях и журналисти, и разследващи групи, и доброволци. Смятам, че рано или късно, по един или друг начин ще научим истината, много ми се иска да вярвам в това и се надявам на това.

- Как виждате ролята на опозиционните медии на територията на Русия, как работят сега, как могат да получат достъп до информация във връзка със смъртта на Алексей Навални?

- Не бих използвала думите „опозиционни медии”, бих ги нарекла „независими медии”, „професионални медии”. Независимите медии от една страна наистина са силно ограничени – много от журналистите са принудени да напуснат Русия и сега работят от чужбина. Онези, които продължават да са в Русия, са под постоянната заплаха срещу тях да бъдат заведени или административни, или наказателни дела.

И въпреки това нещата ни се получават - успяваме да продължаваме работата си. Има хора, с които взаимодействаме, щателно опазваме всяка получена информация за тези хора. Не смятам, че разследващи журналисти, някои медии, особено сред онези, които бяха обявени от руските власти за нежелателни, ще разкрият някакви данни за източниците си, защото става въпрос за сигурността на хората. Но виждаме от работата на колегите, от това, как се водят разследванията, че работата засега върви.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Флойд Мейуедър към Пакиао: Той стана известен, защото казаха, че може да бъде човекът, който ще свали краля
Флойд Мейуедър към Пакиао: Той стана известен, защото казаха, че може да бъде човекът, който ще свали краля
Красиан Колев ще довърши кампанията под наем в Хебър Пазарджик
Красиан Колев ще довърши кампанията под наем в Хебър Пазарджик