НОВИНИ

102-ма души са подали фалшиви документи за българско гражданство през 2023 г.

Над 6000 руснаци са кандидатствали за български паспорт през последните 4 години, на повечето е отказано

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:31, 10.02.2024
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

102-ма души са били с подправени документи за получаване на българско гражданство по произход през 2023 година. Министерството на правосъдието е изготвило общо 11 сигнала до главния прокурор и Софийската градска прокуратура. От началото на мандата на министър Атанас Славов са изпратени 8 сигнала за 78 лица.

През последните години 3738 преписки са извадени за извършване на допълнителни проверки относно истинността на документите за българско гражданство чрез консулските ни служби в чужбина до съответните чуждестранни органи и до Националния институт по криминалистика.

От министерството предоставиха информация на "По света и у нас", от която се вижда, че в периода от 1 януари 2018 до 7 февруари 2024 година 6261 граждани на Русия са пожелали да получат българско гражданство. Придобили са го едва 1431 души. Гражданство се придобива, ако лицето има български произход и/или родител с българско гражданство.

Прави впечатление, че от бившите съветски републики най-много украинци или 8555 души са придобили българско гражданство през тези повече от шест години. Следват гражданите на Молдова, които са 5966. Общо 203-ма души от останалите бивши съветски републики - Беларус, Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Латвия - също са получили българско гражданство.

От Министерството на правосъдието уточняват, че към институцията има Съвет по гражданството, в който освен зам.-министър на правосъдието участват и членове от МВР, МВнР, МРРБ, МТСП, МИР, ДАНС, ИАБЧ и ДАБ. Съветът се запознава с всички документи и извършва преценка на всички доказателства и факти както и на отговорите на молителя при проведено интервю. Министърът на правосъдието въз основа на мнението на Съвета прави предложение до вицепрезидента. Именно той издава и указ за придобиване на българско гражданство.

Съветът е отказал българско гражданство на много кандидати заради неистински или подправени документи, с които се удостоверява българският произход. Той възлага редица допълнителни проверки, за да не се допуска натурализация с подправени документи. Те се възлагат на Националния институт по криминалистика, в много голям обем са и са 80% от всички проверки там.

Съветът по гражданство дава мнение по молбите след писмени становища на МВР и ДАНС. Те извършват проверки на лицата, кандидатстващи за българско гражданство по натурализация дали има обстоятелства, които биха могли да бъдат заплаха за обществения ред, морал, обществено здраве или национална сигурност.

Информацията беше предоставена на "По света и у нас" след запитване има ли схема "Глеб Мишин", чрез която чужденци от Русия и бившите съветски републики са получили българско гражданство с фалшиви документи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболистът Симеон Лепичев игра 29 минути при победа на Мелия в испанското първенство
Баскетболистът Симеон Лепичев игра 29 минути при победа на Мелия в испанското първенство
Деветима българи атакуват финали на Купа „Странджа“
Деветима българи атакуват финали на Купа „Странджа“