НОВИНИ

Картофопроизводители излязоха на протест на пътя за Гърция край ГКПП "Илинден - Ексохи"

bnt avatar logo
от БНТ
10:53, 10.02.2024 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Картофопроизводители излязоха днес на протест и категорично заявиха, че не подкрепят подписаното споразумение. Отказват да участват в "уговорени мачове" и имат свои изисквания, които ще отстояват. Те се събраха преди граничния пункт "Илинден - Ексохи" при село Садово.

Точно в 11.00 часа започна протестът на картофопроизводителите на граничния пункт с Гърция. Те са категорични, че не подкрепят подписания меморандум с кабинета, въпреки уверението на земеделския министър Кирил Вътев, че договорката важи с пълна сила за всички производители, дори и за тези, които не са присъствали на срещата вчера.

Вижте и прякото включване на Миглена Медарова

В студиото на "Панорама" земеделският министър Кирил Вътев посочи, че една част от земеделските стопани изкривяват отношението към всички останали и само настояват за субсидии, но въпреки това уверява, че "от постигнатото споразумение ще получат всички".

"Целта е да докажат само за реколтата, а не за счетоводната година, за стопанската година, която не се покрива със счетоводната. Приеха условията, приеха ставките, успокоиха се. И сега в неделя ще се съберем да прецизираме всички текстове по споразумението, и в понеделник да го разпишем", заяви Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.

От Националната асоциация на картофопроизводителите обаче, не са съгласни с постигнатия напредък. Затова те замразяват членството си в Българската аграрна камара. Настояват за преразглеждане на европейската зелена сделка, както и да бъде забранен вносът на продукти от трети страни, които не отговарят на европейските стандарти. Искат също допълнителни компенсации за фермерите в планинските и полупланинските райони.

Владо Шаренкапов, Национална асоциация на картофопроизводителите: "Ние останахме единствената организация в България, единственото производство, което няма подпомагане за миналата и за тази година. "От 1989 г. са били 350 000 декара картофите, сега са 50 000 декара. Сами направете извод, за какво става въпрос - какво унищожение... Проблемите са много отдавна - поливане, внос от ЕС, където субсидиите и дотациите са им много по-големи."

Алип Тюефекчиев, производител на картофи и царевица: "Картофите вече нямат подпомагане и не излиза сметката. И царевицата ще спрем, защото цените украинците ги държат ниски. Миналата година 60 ст., сега е на 40 ст. и не върви работата на добре."

Тодор Джиков, Национална асоциация на картофопроизводителите: "Ние искаме пълна ревизия на зелената сделка, както го искат всички стачкуващи колеги от Европа. Специално на Национална асоциация на картофопроизводителите и Обединени земеделски производители, които също напуснаха преговорите вчера, ни беше отказано да коментираме ситуацията в планинските и полупланинските региони."

Пътят за Гърция беше затворен за около 20 минути. След това протестиращите освободиха пътното платно. До 14.00 часа те отново ще блокират движението поетапно.

Преди минути протестиращите изсипаха цистерна с тор на пътя за Гърция. Те бяха категорични, че през следващите дни това ще се случи и в столицата.

снимки: Миглена Медарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин Благоевград привлече Лазар Боянов и се раздели с Мартин Бачев
Пирин Благоевград привлече Лазар Боянов и се раздели с Мартин Бачев
Лос Анджелис Лейкърс надви Ню Орлиънс Пеликанс като домакин в НБА
Лос Анджелис Лейкърс надви Ню Орлиънс Пеликанс като домакин в НБА