НОВИНИ

Няколко села протестират срещу изграждането на фотоволтаици в община Средец

bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 21.02.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Хората в Средец са против изграждането на фотоволтаици край четири села в общината. Проектът предвижда да един от най-големите в България – ще се простира на близо 8 300 декара. Това обаче предизвика сериозно недоволство сред местните жители и земеделците и те днес излязоха на протест.

Стефан Пенов от 15 г. се занимава с животновъдство в село Дюлево край Средец. Има около 45 крави. Завръща се със семейството си от Германия, където учил земеделие. Новината, че около пасищата на животните му може да се появят фотоволтаици, силно го притеснява.

"Все пак това са общински пасища, по закон трябва да се ползват от хората, които имат регистрирани животновъдни обекти в землището на селото. Не можем да се развиваме, вместо да вървим напред, ще вървим назад. Най-вероятно ще приключим вече окончателно с професиите си, с поминъка си".

До решението за фотовотлаичен парк се стига след последното заседание на предходния общински съвет на Средец, който решава да го позволи. И тъй като имотите са обработваеми ниви и пасища е взето решение да се промени техния статут. Но според местните хора, без да се допитата до тях, което е задължително.

"Имаше не обществено обсъждане, а само съобщение, че ще дойдат на другия ден само да разговарят със селото, но това стана в 16:00 ч. следобед на единия ден за следващия ден. И аз в 10:00 ч. нямаше как да организирам много хора, наистина да направим едно обществено обсъждане", каза Иван Иванов, кмет на с. Дюлево.

За това и областният управител е предприел мерки, като е обжалвал решението на общинския съвет в Средец.

"Част от имотите, които всъщност се оказаха и частни, тоест 7% от имотите им се променя предназначението, без аз да съм сигурен, че въобще собствениците на тези имоти знаят за това и са съгласни", обясни Пламен Янев, областен управител на Бургас.

"В района на евентуалния фотоволтаичен парк има няколко хиляди кошера. Пчеларите също са против изграждането му".

За това протестът днес, преди старта на делото за решението на общинския съвет, започна с поставянето на празен печелен кошер.

"Защото ще бъдат унищожени хиляди пчелни семейства. Има много печелени около селото, където това ще им е основната паша. Ако се насадят тези 8000 декара, не с някаква култура, която печелите да събират, тези хора с тези пчелини трябва да се изнесат", каза Младен Михов, пчелар.

"Ние нямаме против зелената енергия, но тя трябва да бъде в ограничени мащаби, да бъде там където й е мястото. Има си места, където е неплодородна земята, скалиста и би могла да се развива тази дейност", коментира Валентин Киров, сдружение "За чиста природа - село Дюлево".

Това ще бъде и предмета на започналото дело. Днес местните получиха възможността да бъдат страна по него, а следващото заседание е през април.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков: Все още няма разговори, чакаме Мария Габриел
Денков: Все още няма разговори, чакаме Мария Габриел
Черно море продаде Алекс Фернандес в Русия
Черно море продаде Алекс Фернандес в Русия