НОВИНИ

Денков: Все още няма разговори, чакаме Мария Габриел

Меморандумът е входна точка за разговори и преговори, каза Николай Денков

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 21.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Все още няма разговори, чакаме Мария Габриел. Това правителство има смисъл да съществува, ако продължава с реформите. Това заяви в Париж премиерът Николай Денков. "Това са същите приоритети, същите задачи. Преди 3 седмици с Мария Габриел се разделихме с идеята, че ще обсъдим министрите, след като тя направи преглед на тяхната работа и след като проведе разговори с тях, да седнем и да ги обсъдим, това досега не се е случило. Трябва да намерим начин да ускорим процесите и да стартираме преговорите", подчерта Денков.

По думите му меморандумът е входна точка за разговори и преговори.

Относно разделяне на поста на външния министър на две Денков коментира, че е въпрос на преговори.

"Това е детайл в цялата голяма картина. Това правителство и това Народно събрание има смисъл да съществуват, ако продължат да изпълняват това, което е записано в управленската програма", коментира Денков.

Поясни, че е необходим фокус върху реформите - попълване на състава на Антикорупционната комисия, промени в Закона за съдебната власт, които следват от промените в Конституцията, както и запълването на регулаторите.

По думите му България е получила поздравления от френския президент за това, което страната ни е направила като реформи през последните 8 месеца.

"Макрон специално подчерта, че се надява това да продължи и през следващия период. За Франция е важно да бъде изградена ясна отбранителна стратегия, система за това как Европа може да се защити от евентуална атака от страна на Русия. За Франция е важно да има надежден съюзник на югоизточния фланг на НАТО и Франция е готова да работи заедно с България за изграждане на общ капацитет в нашата отбранителна индустрия. Говорихме за възможности за развитие на водноелектрически проекти в България", допълни Денков.

Той подчерта, че Франция подкрепя България по отношение на Шенген, еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отзвук в парламента след посещението на "Възраждане" в Русия
Отзвук в парламента след посещението на "Възраждане" в Русия
Няколко села протестират срещу изграждането на фотоволтаици в община Средец
Няколко села протестират срещу изграждането на фотоволтаици в община Средец