НОВИНИ

Мария Габриел: Няма да подпиша меморандума. Всичко си има граници

bnt avatar logo
от БНТ
19:01, 21.02.2024
12324
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел обяви, че няма да подпише меморандума, предложен от ПП-ДБ. В изявление от Министерството на външните работи Габриел посочи, че според нея предложеният меморандум нарушава конституцията и представлява тотално неспазване на фундаменталните принципи на демокрацията.

Вижте още в прякото включване на Ирина Цонева

"Търпеливо и умишлено не коментирах предложенията за ротация, както от премиера Николай Денков, така и от ПП-ДБ. Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата. Чух идея да си сменим местата и екзотиката за още едно министерство, за да има за всички място. Няма да подпиша т.нар. меморандум. Всичко си има граници. Не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията", каза Габриел.

Вицепремиерът заяви, че е уведомила за решението си относно меморандума посланиците на страните от ЕС и САЩ и се обяви против идеята Министерство на външните работи да бъде поделено на две, защото "България трябва да говори с един глас".

Снимки: БТА

Според нея предложението на ПП-ДБ предполага държавата да бъде разделена между двете коалиции, а регулаторите, съдебната система, службите и контролните органи да бъдат поделени, което може да доведе до политическото им овладяване .

"Текстовете ясно сочат, че по същество документът предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие на конституцията, демокрацията и европейската практика. Всеки закон, свързан с избор на регулатори и контролни органи, съдържа ясни правила и изисквания за съответната длъжност.
Меморандумът влиза в противоречие с българската конституция, а тя за мен е основно ръководно начало на правовата държава и разпоредбите ѝ се спазват безусловно.

Намирам меморандума като ултиматум - с цел политическо овладяване на независимата съдебна система, контролните органи и регулаторите. Правовата държава се ръководи от принципите на върховенство на закона", посочи Габриел.

Тя попита защо не е подписано подобно споразумение в началото на управлението на некоалицията, както са настоявали от ГЕРБ. Попита и дали ПП-ДБ предлагат подобен меморандум да се подписва на всеки 9 месеца при ротация или само когато премиерът ще е от ГЕРБ.

"Това е саботиране на процеса на разговорите и е проява на всичко друго, но не и желание за продължаване на съвместното управление.", заяви тя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Присъда за банкова служителка във Варна, присвоила 440 000 лева
Присъда за банкова служителка във Варна, присвоила 440 000 лева
Симона Халеп: Кошмарът, в който живях година и половина, приключи
Симона Халеп: Кошмарът, в който живях година и половина, приключи