НОВИНИ

Ново производство срещу Зартова - какво се случи на изслушванията във ВСС

Радослав Димов и следователя Ясен Тодоров декларираха, че не познават Мартин Божанов - Нотариуса

bnt avatar logo
от БНТ
18:51, 21.02.2024 (обновена)
Чете се за: 06:27 мин.
У нас
Слушай новината

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува второ дисциплинарно производство срещу бившата районна прокурорка на София Невена Зартова.

То е за вмешателство в разследването срещу бившия следовател Петьо Петров, известен с прозвището Еврото.

А в опит да разплете връзките по аферата "Нотариуса" колегията изслуша предшественика на Зартова Радослав Димов и следователя Ясен Тодоров. И двамата декларираха, че не познават Мартин Божанов.

Преди заседанието се разбра, че инициативата за изслушването не е на Прокурорската колегия, а на двамата засегнати.

Радослав Димов е поискал да бъде изслушан заради твърденията на Анастасиос Дикос пред "24 часа", че прокурорът притискал адвокатите на гръцкия инвеститор по граждански спор.

"Тъй като заболяването, от което страдам, статистически не ми дава много шансове за дълъг живот искам преди това да изчистя името си от тези твърдения, че съм звънял на юристите на гърците, не знам по какъв повод и какво съм казал точно", заяви Радослав Димов, апелативен прокурор на София.

Пред Прокурорската колегия Димов обясни, че никога не е работил по каквито и да е преписки свързани с гръцкия инвеститор. Обясни, че се запознал с адвокат Червеняков на базата на прокуратурата в Бяла, но никога не са били близки или приятели.

"Не съм говорил с никакви адвокати относно казус с някакви имоти, както твърдят гръцките граждани", допълни Радослав Димов.

Димов обясни още, че не познава и Мартин Божанов, нито е ходил в частния клуб "Съдебни съмишленици".

"Знам само това, което се говори публично, че е имотен измамник", добави Радослав Димов.

А Велимир Атанасов познавал само колегиално в качеството му на съдия в Софийския районен съд, какъвто бил преди 20-ина години.

"Знам, че стана адвокат, но не знам в коя област на правото. Не съм поддържал контакти с него", коментира Радослав Димов.

Той обясни още, че е поискал твърденията на Анастасиос Дикос да бъдат проверени и от Софийската градска прокуратура. Следователят Ясен Тодоров е поискал да бъде изслушан заради т.н. доклад, който Атанас Атанасов е предоставил на времената парламентарна комисия и където се споменава името на Тодоров като близък с кръга на Божанов и посетител частния му клуб.

"Искам да изложа пред Прокурорската колегия на ВСС своите виждания за твърдяното по отношение на мен в този пасквил", заяви Ясен Тодоров, следовател в НСлС.

Пред Колегията Тодоров декларира, че никога не се е познавал с Мартин Божанов.

"Не съм контактувал с него, не съм имал негови телефони. За съществуването на това лице разбрах през 2021 г. от записа с Ивайла Бакалова", допълни Ясен Тодоров.

Той обясни, че фамилното име на Нотариуса разбрал след убийството му и отрече да е ходил в частния клуб "Съдебни съмишленици".

"Не знаех къде се намира. В този район от години не съм ходил. От Google Maps видях, че такава улица "22 септември" има", коментира Ясен Тодоров.

Той уведоми Прокурорската колегия, че е поискал да бъде изслушан и от временната парламентарна комисия, където се надява да се запознае в цялост с доклада, в който е намесено неговото име.

"Защото аз съм сигурен, че истината ще излезе накрая. Истината е като мехурче въздух, дори да го пуснеш на дъното на Марианската падина, то винаги ще изплува на повърхността", каза още Ясен Тодоров.

Каква е истината пък за връзките на Божанов и влиянието му върху съдии ще установява комисия на Съдийската колегия във ВСС.

"Ние за пръв път чухме името на Мартин Божанов при изслушването на съдия Цариградска на 25 февруари 2020 година. На мен лично, както и на по-голяма част от колегите, това име не беше известно. Считахме, че става дума за инцидент. Просто считахме, че това няма да доведе до такива последици", заяви Цветинка Пашкунова, член на Съдийската колегия на ВСС.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова коментира, че "Аферата Божанов" показва защо трябва реформа в съдебната власт.

Надежда Йорданова, ПП-ДБ: За част от фактите и обстоятелствата знаех. Всеки един от системата е знаел частица от случващото се, но просто не е положил усилия, но защо предстои да видим.

Според Йорданова и временната парламентарна комисия има за цел да извади на светло цялата истина за задкулисното влияние на Божанов и компания.

"Иска ми се да вярвам, че тези сътресения са началото на разкриването на цялата истина. Ще бъдат направени опити за замитане на следите, но от компетентните органи зависи това да не се случи", каза още Надежда Йорданова.

Тя коментира още, че единственото ясно на този етап е, че разследванията срещу Божанов, които ГДБОП са извършили, са пратени в прокуратурата. Какво се е случило след това - отговорите предстоят.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симона Халеп: Кошмарът, в който живях година и половина, приключи
Симона Халеп: Кошмарът, в който живях година и половина, приключи
Макс Верстапен пред всички в първия ден от предсезонните тестове във Формула 1
Макс Верстапен пред всички в първия ден от предсезонните тестове във Формула 1