НОВИНИ

Калин Стоянов за Нотариуса: Да спрем внушението, че от ГДБОП е имало теч на информация

Готов съм да продължа като вътрешен министър, каза Стоянов

Калин Стоянов вътрешен министър
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:01, 21.02.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" е единствената структура в министерството, която под мое ръководство успя да събере достатъчно данни, въз основа на които има образувани досъдебни производства срещу Мартин Божанов-Нотариуса. Така че трябва да спрем с това внушение, че едва ли не от ГДБОП е имало някакъв теч на информация. Това коментира пред журналисти в Бургас министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, запитан имало ли е "чадър" над Божанов.

"И все пак, ако някой е считал, че е имало теч от тази структура към онова време, когато ние го работихме и когато събрахме достатъчно данни, то би следвало да бъде назначена вътрешна проверка на дирекцията, която е пряко подчинена на министъра на вътрешните работи, а именно дирекция "Вътрешна сигурност". И ако там има някакви констатации, те следва да се отнесат до компетентните органи", заяви Стоянов.

Запитан дали се чувства сигурен за поста си Стоянов посочи, че премиерът и вицепремиерът ще вземат своето решение, което обаче следва да бъде съгласувано с лидерите на политическите партии, подкрепящи правителството.

"И ако всички те са на едно мнение, аз съм готов да продължа", допълни Калин Стоянов.

Вътрешният министър обяви, че се очаква задържане и на други лица, участвали в престъпната група за трафик на мигранти. Към момента в рамките на операцията в Бургаско са задържани 10 души. Предстои да бъдат повдигнати обвинения.

Калин Стоянов уточни, че през последните няколко месеца организираната престъпна група е била изключително активна. Действала е на територията на цялата страна, предимно в Бургаския регион. В операцията участват служители на Главна дирекция "Гранична полиция" и Държавна агенция "Национална сигурност". Групата е била наблюдавана.

Различни са маршрутите, през които мигрантите са били прекарвани в Бургаска област. Събрали сме достатъчно данни кой каква роля има в тази група - ръководител, помощници, логистици, уточни Стоянов.

Задържан е лидерът на групата, криминално проявен. Към момента няма информация да има замесени служители от която и да е структура на Министерството на вътрешните работи, каза още министър Калин Стоянов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецакция в Пазарджишко, има задържани
Спецакция в Пазарджишко, има задържани
Радослав Димов и Ясен Тодоров пред ВСС: Не познаваме Нотариуса
Радослав Димов и Ясен Тодоров пред ВСС: Не познаваме Нотариуса