НОВИНИ

Грешка в системата: Защо не можем да се справим с войната по пътищата?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:52, 04.09.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Дори преправения Наказателен кодекс не успя да спре шофьора, който уби 15-годишното момче на пешеходна пътека. Както стана ясно, той е рецидивист, когото системата на правосъдието е изпуснала. Това казват пътни експерти, които твърдят, че ако в България имаше по-сериозен мониторинг на провинилите се шофьори, до трагичния инцидент можеше и да не се стигне.

Нинела Върбанова: "За 10 години са убити 6153-ма човека, което е колкото град като Пирдоп."

Филип влезе в числото на случаите, които можеше, но не бяха предотвратени. Той може би щеше да се прибере вкъщи, ако системата имаше специално внимание към хората, които са доказани нарушители на пътя.

Инж. Ангел Попов, експерт по пътна безопасност: "Този човек е бил с отнета книжка за алкохол. Това, ако е сложен на превенция, на мониторинг, бъдете сигурен, че най-вероятно щяхме да го предотвратим."

Пътен експерт за катастрофата в София: Институциите бездействат

Вместо превенция, властите отбелязват, че предполагаемата скорост е била над допустимата, но глобата за нея щеше да е символична.

Виталий Чаушев, адвокат: "Глобата му щеше да бъде в размер на 100 лв., защото е превишил с 30 км скоростта. Трябва в обществото да бъде създадено виждането и съзнанието, че санкциите се прилагат на практика. Тоест всеки един, който си позволи да извършва някакво нарушение и престъпление - да бъде сигурен , че ще бъде санкциониран и няма как да избегне наказание."

Оказва се, че дори да беше хванат от полицаите преди да стигне до пешеходната пътека, колата му можеше и да не е отнета. Защото промените в Наказателния кодекс са направени необмислено.

Виталий Чаушев, адвокат: "Докато съд не постанови - пътните полицаи няма как принудително да отнемат МПС-то."

Могат да го направят, но само при доброволно съгласие на шофьора. Нещо, което все повече се говори в социалните мрежи и все повече дава спокойствие на евентуални нарушители. За да може мерките в Наказателния кодекс да работят мигновено, трябва и държавата да доказва престъпленията по-бързо.

Виталий Чаушев, адвокат: "Държавата трябва да се вземе в ръце и да започнат резултатите да излизат в по-кратък период - до седмица, две."

Само, че сега резултатите за наркотици се чакат с месеци, а понякога и години. Нещо, което премиерът обещава да промени.

"Трябва да оборудваме три лаборатории - на най-съвременно ниво, но това отнема време поради процедурите", каза Николай Денков, министър-председател.

Докато лабораториите си чакат апаратурата, близките на загинали на пътя все още чакат справедливост. Но и там делата се влачат години.

Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите от катастрофи: "Когато ти си загубил детето си и в същото време виждаш оправдания от рода "няма достатъчно лаборатории, експерти, съдиите са претоварени, нямаме консумативи за това или онова" и в същото време убиецът се разхожда на пътя."

Владимир Тодоров: Мерките за конфискуване на автомобили ще имат ефект

Обяснението на държавата е, че не достигат експерти, не достига и време на наличните работещи. А близките на пострадалите от своя страна предупредиха, че не им достига търпение.

По темата работиха: Татяна Йорданова, Борислава Алексова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападателят Мартин Минчев отпадна от състава на България за мачовете с Иран и Черна гора
Нападателят Мартин Минчев отпадна от състава на България за мачовете с Иран и Черна гора
Индия изключи връзката със своя апарат на Луната
Индия изключи връзката със своя апарат на Луната