НОВИНИ

С минута мълчание протестиращи почетоха паметта на загиналото на пешеходна пътека момче в София

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:30, 04.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

След поредната смърт на пътя, протестиращи се събраха пред Министерството на вътрешните работи, в близост до мястото, където пиян шофьор помете 15-годишния Филип на пешеходна пътека. Те настояват за справедливост и по-строг контрол на пътя.

Сред техните искания са засилени проверки за алкохол и наркотици на шофьорите. Те настояват и камери и т. нар. "легнали полицаи" на всички ключови места.

Шофьор блъсна и уби дете на пешеходна пътека в центъра на София

С минута мълчание хората почетоха паметта на 15-годишния Филип, който в събота беше пометен на пешеходна пътека в центъра на София. Два промила алкохол показа и дрегерът, и кръвната проба на 37-годишния шофьор. Очаква се утре съдът да реши дали той ще бъде оставен за постоянно в ареста.

- Аз апелирам хората те самите да бъдат отговорни, да спрат и да погледнат отговорно към акта шофиране, защото не смятам, че актът управление на МПС е нещо, което ти трябва да отидеш да се покажеш каква кола имаш или да форсираш.

- На пешеходните пътеки мисля, че трябва да има легнали полицаи. Пред нашия блок е точно така. И наказание, по-сериозно. Виждате всяка година колко хора си отиват.

- Много хора са против крайните мерки, но мисля, че за крайно поведение на недобросъвестни граждани, трябват крайни мерки. Няма друг начин.

Разследват евентуален умисъл за катастрофата, при която пиян шофьор уби дете

При протестиращите излезе и предложеният за главен секретар на МВР Живко Коцев.

"Имаме идеи също така да предложим да се намали промилите за алкохол да не са над 1,2, едва след това да се образува наказателно производство, а евентуално да падне границата под 1,2, т.е. по административен ред да се преследват нарушителите под тази граница", каза Живко Коцев - зам. главен секретар на МВР.

снимки: Йоана Миланова

Междувременно премиерът свика извънредна среща по проблемите на пътната безопасност в Министерския съвет. В нея освен институциите, които имат отношение по темата, бяха поканени и представители на прокуратурата, на Националното сдружение на общините в Република България, народни представители, Столична община и родители на загинали в катастрофи.

Премиерът Денков: Трябва да се преборим чувството на безнаказаност да изчезне

Вижте повече в прякото включване на Йоана Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Нейков и Лазар Пенев се класираха за четвъртфиналите на световното първенство по гребане в Белград
Емил Нейков и Лазар Пенев се класираха за четвъртфиналите на световното първенство по гребане в Белград
Български влогър има милиони последователи в социалните мрежи по цял свят
Български влогър има милиони последователи в социалните мрежи по цял свят