НОВИНИ

Премиерът Денков: Трябва да се преборим чувството на безнаказаност да изчезне

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
19:13, 04.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Първото нещо, което трябва да се случи, е да се преборим чувството на безнаказаност да изчезне у тези, които управляват автомобилите, заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет. Трябва да се търсят мерки, от които нарушителите да ги заболи, каза той.

Министър-председателят даде изявление след извънредна среща по проблемите на пътната безопасност в Министерския съвет. В нея освен институциите, които имат отношение по темата, бяха поканени и представители на прокуратурата, Националното сдружение на общините в Република България, Столичната община, народни представители и родители на загинали в катастрофи.

Вижте повече в прякото включване на Зоя Велинова

Премиерът посочи, че част от промените са свързани със законови изменения. Всеобщо е мнението, че промените, свързани с отнемането на превозните средства, вече дават резултати, посочи още той. Николай Денков отбеляза, че на срещата е обсъдено и как да се ускори вземането на пробите, когато има тежки инциденти.

"Тези изменения, свързани с отнемането на МПС, колкото и критики да имаше към тях, дават резултати. Затова трябва да търсим такива мерки, от които хората да ги заболи – да знаят, че ако направят нарушения, след 5 мин. могат да получат електронно съобщение, което да им каже, че ще бъдат глобени. Обсъждахме как с МВР и КАТ да работим с общините, те имат такива предложения, така че в градска среда да работят с органите на МВР, да използваме техните камери да помогнат за обработката на глобите и ресурса на камерите на общините да бъде използван като в другите държави. Обсъждахме как да ускорим вземането на пробите. Когато има тежки инциденти, тези проби да преминат напред и до седмица-10 дни резултатите да бъдат ясни", посочи Николай Денков - министър-председател.

"Няма как убийство на пътя, причинено от употреба на алкохол, наркотици или превишена скорост, трябва да не бъде умишлено убийство. Поредният случай го доказа това. Няма как човек, който се е качил зад волана с повече от 2 промила алкохол, превишил е скоростта, убил е човек на пешеходна пътека, това не може да бъде квалифицирано като нищо друго, освен като умишлено убийство", заяви Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трети ден Карлово е без вода заради авария на главния водопровод
Трети ден Карлово е без вода заради авария на главния водопровод
Националният отбор на България започна подготовка за сблъсъците с Иран и Черна гора
Националният отбор на България започна подготовка за сблъсъците с Иран и Черна гора