НОВИНИ

Георги Свиленски, БСП: България има нужда от нов Закон за движение по пътищата

bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 04.09.2023
Чете се за: 02:32 мин.
Политика
Слушай новината

Още преди десет години започнахме работа по темата за безопасността по пътищата и тогава всички стигнахме до извода, че България има нужда от нов Закон за движение по пътищата, в който нещата да бъдат променени и подредени така че, първо, гражданите да могат да ги научат и да ги спазват, а после, като ги нарушат, да знаят какво ги очаква. За съжаление за 10 години не се намери Министерство на вътрешните работи, на транспорта, на регионалното развитие, които да поставят тази тема като приоритет и да решат въпроса - това заяви в студиото на "Още от деня" Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ на БСП.

По думите му, след среща с прокуратурата преди две години са направени предложения за промяна на Наказателния закон, но тези предложения отлежават в деловодството на Народното събрание. Сега първият законопроект, предложен от БСП е именно този.

"В момента, след като влезе в действие текста с отнемането на автомобила, правителството, а не вносителите, докладва, че три пъти са намалели заловените шофьори с алкохол, а четири пъти - с наркотици. Какъв по-добър резултат от това", каза Свиленски.

Той заяви още, че когато с правителството гледат в една посока и това е в интерес на българските граждани, от БСП биха им дали спокойствие за работа, но не и спокойствие за това, да сменят националния празник, да бутат Паметника на Съветската армия или да не вдигат минималната работна заплата.

"80% от българските граждани са против промяната на националния празник, а 70% - против събарянето на паметника, 70% са против "джендър" идеологията, но тези 70% в парламента са други народни избраници, и за това са конфликтите и напрежението. Ако политическото представителство в парламента отговаря на политическото представителство отвън, сред гражданите, няма да има такова напрежение", поясни Георги Свиленски.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният отбор на България започна подготовка за сблъсъците с Иран и Черна гора
Националният отбор на България започна подготовка за сблъсъците с Иран и Черна гора
Нападателят Мартин Минчев отпадна от състава на България за мачовете с Иран и Черна гора
Нападателят Мартин Минчев отпадна от състава на България за мачовете с Иран и Черна гора