НОВИНИ

Радев преди срещата със Силяновска: Отношенията ни с РСМ ще се градят на сключените споразумения

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
10:37, 13.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев и командира на база "Авиано" в Италия бригаден генерал Тед Кларк направиха съвместен полет над Граф Игнатиево със самолет F-16. Там в момента тече подготовката за мащабното авиошоу, с което ще бъдат отбелязани 20 години България в НАТО. Държавният глава коментира и предстоящата среща с президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска. Румен Радев подчерта, че България е отворена за диалог, за да може най-сетне да се отвори пътят на нашата съседка към пълноценна европейска интеграция и че нашите отношения трябва да се градят на основата на сключените споразумения и заключенията на Съвета на Европейския съюз.

40 минути президентът Румен Радев летя на изтребител F-16 от състава на американските ВВС. В дойната кабина с него в небето над Граф Игнатиево беше генерал Тед Кларк, командир на 31-о авиокрило на САЩ, базирано в Авиано в Италия.

След като се приземиха на новата писта в авиобазата, президентът Радев изтъкна ползите от дългогодишното сътрудничество с летците от Авиано и отбеляза колко е било важно това в близкото минало за осъвременяването на подготовката на нашите пилоти, но и заяви също така, че всяка тактика си има ограничения, наложени от остаряващата авиационна техника.

Президентът изрази убеждение, че и с получаването на новите изтребители F-16, тези ограничения ще отпаднат, но подготовката на българските летци трябва да продължи в сътрудничество с авиобаза "Авиано".

Румен Радев коментира и предстоящата днес неофициална среща с президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова. Радев изрази своето очакване заявеното желание за диалог да се превърне в последователна политика.

"РСМ и правителството специално не е напуснало предизборната реторика, нека се успокоят там страстите, нека се върнат към реализма, а реализма е много ясен - нашите отношения оттук нататък ще продължават да се градят именно на основата на сключените споразумения и заключенията на Съвета на ЕС. Това е критерият, по който ще съдим за нашите по-нататъшни взаимоотношения. Очакваме РСМ да изпълни всички ангажименти, които е поела и пред нас на двустранна основа, и пред ЕС и всички партньори, за да може пълноценно да развиваме нашите отношения и пак казвам: най-сетне да се отвори вратата на Северна Македония по нейния европейски път и да може хората от двете страни на границата да нямат задръжки и препятствия при тяхното общуване", подчерта президентът Румен Радев.

Днес в авиобаза "Граф Игнатиево" е официалният тренировъчен летателен ден за предстоящото мащабно авиошоу утре, с който ще бъдат отбелязани 20 години от членството на България в НАТО.

Вижте още в прякото включване на Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата разследва случая с намереното новородено бебе в Силистренско
Прокуратурата разследва случая с намереното новородено бебе в Силистренско
Станислав Балабанов: Следващата седмица ИТН внася закон за референдумите
Станислав Балабанов: Следващата седмица ИТН внася закон за референдумите