НОВИНИ

Знакова среща във Вашингтон на фона на заплахи от Путин

На четири очи ще се срещнат Киър Стармър и Джо Байдън

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:31, 13.09.2024
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Британският премиер Киър Стармър е на знаково посещение във Вашингтон, където по-късно днес ще се срещне с американския президент Джо Байдън. Разговорът на 4 очи между двамата идва дни, след като първите дипломати на Лондон и Вашингтон бяха в Украйна.

снимка: БТА

В Киев обаче не беше дадена дългоочакваната от Володимир Зеленски зелена светлина да използва западни оръжия срещу Русия. Часове преди срещата Москва отне акредитациите на шестима британски дипломати.

Усилените разговори между Вашингтон и Лондон ще достигнат своя апогей този следобед, когато Киър Стармър ще разговаря в Белия дом с Джо Байдън. Очаква се двамата да обсъдят както войната в Украйна, така и ситуацията в Близкия изток.

В сряда американският държавен секретар Антъни Блинкен и британският външен министър Дейвид Лами бяха в Киев, където за пореден път се чу призивът на Володимир Зеленски Украйна да може да нанася удари на руска територия. Новина в украинската столица нямаше, но от Вашингтон заявиха, че не е изключено решението в крайна сметка да стане факт. Попитан от журналисти дали Лондон ще позволи използването на ракети "Сторм Шадоу" срещу Русия, британският премиер Киър Стармър заяви:

"Русия започна този конфликт. Русия нахлу в Украйна и Русия може да сложи край на войната и то веднага. Следващите седмици и месеци ще бъдат от решаващо значение както за Украйна, така и за Близкия изток и трябва да бъдат взети няколко ключови решения".

Според Владимир Путин, Западът и сега е дал позволение на Киев да използва предоставените им оръжия срещу руската територия. По думите му, за да знаят къде да поразяват с дронове, украинските сили се нуждаят от информация, предоставена от сателитите на западните съюзници. Зелена светлина за оръжия с далечен обсег според Москва ще означава и пряко въвличане на НАТО и Съединените щати във войната.

"Не става дума за това дали Украйна ще получи разрешение да поразява Русия с тези оръжия или не. Става дума за това да бъде взето решение дали страните от НАТО да бъдат директно въвлечени във военния конфликт или не. Ако това решение бъде взето, ще означава нищо по-малко от директно участие на НАТО, на Съединените щати, на европейските държави във войната в Украйна. Тяхното пряко участие, разбира се, променя и същината на конфликта. И ще означава, че НАТО, САЩ и Европа се бият срещу Русия. Ако това стане, ще предприемем необходимите мерки", заяви Владимир Путин.

В последните седмици Москва няколко пъти предупреждава, че ще промени ядрената си доктрина без да се уточнява как точно. Часове преди срещата Байдън-Стармър, Русия отне акредитациите на шестима британски дипломати, след като ги обвини в шпионаж. Според Федералната служба за сигурност, действията им застрашават сигурността на страната. Шестимата дипломати са сътрудници в британското посолство в руската столица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Главчев обеща честни избори
Премиерът Главчев обеща честни избори
Водолаз се удави в морето край Черноморец
Водолаз се удави в морето край Черноморец