НОВИНИ

Рекорд във въздуха: Пилотът Николай Калайджиев с пето постижение

Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
12:39, 13.09.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

За пети пореден път пилотът на Военновъздушните сили Николай Калайджиев записа на свое име световен рекорд със своя успешен опит за най-много маневри във формата на осмици в рамките на един час. Със своите осмици във въздуха той подобри същия рекорд от 33 пъти от 2021 г. на американски пилот.

Настина е изключително вълнуващо да видиш как някой успява да направи нещо, което никой досега не е успявал и да надскочи и своите възможности. Николай Калайджиев кацна на летище Ихтиман в 11 часа и 53 минути и беше посрещнат с аплодисменти от всички, които наблюдаваха неговия опит, който беше успешен. Той направи в пъти повече маневри, въпреки че днес имаше и вятър, който му пречеше.

Той подари обувките си, с които беше в самолета в този момент, на един от малките участници, които го наблюдаваха - 10-годишно момче, с пожелание да следва и неговия път.

"За да изпълниш нещо за един час, трябва да си перфектно концентриран. Особеността на този рекорд е, че всеки път трябва да започвам фигурата с една и съща скорост и височина. При положение, че постоянно се въртя наляво и след това надясно и обратно, знаете вестибуларния апарат как се чувства при това въртене. Пилотът обаче трябва да се чувства отлично в самолета и да спазва тези скорости и височини по време на рекорда", каза Николай Калайджиев - пилот.

Това е пети световен рекорд за пилота, като три от тях са на Гинес, а както казва самия той - цели се и в Космоса.

Вижте още в прякото включване на Айше Сали

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорският щаб в ЦСКА застава плътно зад Александър Томаш
Треньорският щаб в ЦСКА застава плътно зад Александър Томаш