НОВИНИ

Каква е разликата между ваксините срещу COVID-19

каква разликата ваксините covid
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 28.10.2021
7623
Чете се за: 01:32 мин.
Още
Слушай новината

Здравното министерство публикува в официалната си Фейсбук страница уточнения относно това каква е разликата между ваксините срещу COVID-19.

Трите вида ваксини са разработени на базата на различни технологии:

  1. иРНК – тези ваксини обучават нашите клетки как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор ни предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. иРНК са ваксините на "Пфайзер" и "Модерна".
  2. аденовирусни – след като бъде приложена, ваксината доставя в организма ни ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. спайк протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на "Астра Зенека" и на "Янсен", както и руската "Спутник", която към момента се разглежда от EMA.
  3. антигенни – използва се антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такива са ваксините на "Новавакс" и "Санофи", които понастоящем се оценяват от EMA.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама наши боксьори излизат на ринга в Сърбия
Двама наши боксьори излизат на ринга в Сърбия
Проливни дъждове в Шотландия и Англия: Напълно непроходими улици в Глазгоу
Проливни дъждове в Шотландия и Англия: Напълно непроходими улици в Глазгоу