НОВИНИ

Каква е схемата, по която българин е източил 2,2 млн. паунда от британската социална система?

Васил Христов
от Васил Христов
20:25, 20.10.2024
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

България отново е на челните страници на вестниците във Великобритания с новината, че българин e източил 2,2 милиона паунда или малко над 5 милиона лева със сложна схема за финансова подкрепа от британската държава. Това е втори пореден случай, след аферата с петимата българи, осъдени за най-голямата измама с обезщетения във Великобритания на стойност повече от 50 милиона паунда.

Схемата, за която българският гражданин Таньо Данчев беше осъден на 7 години затвор, е работила от 2020 до 2024 година. През този период той организирал пътуването на наши сънародници до Обединеното кралство. След това ги взимал от летището и ги карал до така наречените трудови центрове, където британските служби подпомагат нуждаещите се със съвети как да получат обезщетения за безработица и социални помощи, известни като „универсален кредит“.

Българите попълвали лично заявленията за обезщетения, преди Данчев да ги върне обратно на летището за полет към България. Разследващите измами в Министерството на труда и пенсиите установяват, че нашият сънародник контролира банковите карти на българите, както и че е изтеглил 2,2 милиона паунда в брой от техните сметки.

Всички замесени в измамата българи не са имали право на тази помощ, защото не са живели в Обединеното кралство, а фирмите, за които твърдят, че работят, са били фалшиви и нямат дейност. Това е продължение на сагата с разкритата най-голямата измама с обезщетения във Великобритания, на стойност повече от 50 милиона паунда, по която преди месеци бяха осъдени други петима българи.

Вижте прякото включване на кореспондента ни в Лондон - Васил Христов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Киров е новият треньор на Спартак Варна
Николай Киров е новият треньор на Спартак Варна
Високо напрежение в монтанското село Габровница, където днес избираха кмет
Високо напрежение в монтанското село Габровница, където днес избираха кмет