НОВИНИ

Десетки загинали при израелски удар в Газа

Израел твърди, че е поразил централата на разузнаването на Хизбула в Бейрут

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:30, 20.10.2024
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Снимка: АП/БТА
Слушай новината

Израелски удари в Северна Газа - жертвите са над 80, повечето жени и деца, съобщават от палестинска страна. Тел Авив отговори, че Хамас преувеличава броя на жертвите.

Продължават и израелските атаки срещу квартали на ливанската столица Бейрут, като се твърди, че е поразена централата на разузнаването на Хизбула. Според израелската армия, само днес, към Израел от ливанската територия са изстреляни над 160 ракети.

Спасителните работи в Бейт Лахия, Северна Газа са затруднени от проблеми в комуникациите и продължаващите израелски военни операции, съобщават палестинските здравни власти. Израел обяви, че мишена са били обекти на Хамас и постави под въпрос съобщенията за броя на жертвите. Нападението е осъществено две седмици след мащабна израелска офанзива с танкове около град Джабалия, южно от Бейт Лахия. Нарежданията за евакуация в южна посока подхранват страховете сред палестинците, че целта на операцията е да бъдат трайно прогонени от северната част на Ивицата Газа. Израел отрича подобни планове и твърди, че иска да раздели цивилните от бойците на Хамас.

"Ударът дойде точно в полунощ и порази съседната къща. Младите изтичаха навън, за да помогнат на пострадалите. Казаха, че не са открили никого, всички са били под отломките. На следващата сутрин казаха на всички да се евакуират, защото искат да поразят околните къщи. Събрахме си нещата и тръгнахме, някои ходеха, други тичаха, част от хората бяха боси", разказа Фатима Абедрабо - бежанка от Джабалия.

ООН осъди ударите в Бейт Лахия.

Израел разсекрети нови видеокадри от последните мигове на ликвидирания лидер на Хамас Яхия Синуар. Подготовката на операцията е продължила една година.

Снимки: АП/БТА

"Синуар беше елиминиран, но мисията ни не е приключила. Няма да спрем, докато не върнем всички наши заложници у дома с всички възможни средства. Ще продължим да защитаваме народа на Израел от всички заплахи по всичките ни граници", категоричен е Даниел Хагари - военен говорител на Израел.

Израел засили бомбардировките над южен Бейрут в Ливан. Ликвидирани са трима командири на Хизбула. Поразени са разузнавателната централа на групировката и подземна работилница за оръжия. Ливанските военни съобщиха за смъртта на трима техни войници при израелски удар срещу автомобил в Южен Ливан.

Проиранската групировка обяви, че е изстреляла ракети срещу израелските сили в Ливан и военна база в Северен Израел. Съединените щати разследват изтичането в Телеграм на два строго секретни документа на американското разузнаване за плановете на Израел за ответен удар на иранското ракетно нападение от този месец, потвърди председателят на Камарата на представителите на Конгреса Майк Джонсън.

Израелският премиер обвини Хизбула в опит за убийството му, след като дрон беше изстрелян от Ливан срещу дома на семейството му в Цезария. В телефонен разговор с бившия американски президент Доналд Тръмп, Бенямин Нетаняху е заявил, че Израел ще взема решения съобразно собствените си интереси.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Арсов пред БНТ: Трябва да сме търпеливи и да вървим по нашия път (ВИДЕО)
Радослав Арсов пред БНТ: Трябва да сме търпеливи и да вървим по нашия път (ВИДЕО)
Валентин Антов се разписа при успех на Кремонезе в Италия
Валентин Антов се разписа при успех на Кремонезе в Италия