НОВИНИ

Знаят ли хората какво точно правят районните кметове?

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петър Дойкински
18:45, 20.10.2024
Чете се за: 04:15 мин.
Общество
Слушай новината

Частичните местни избори в два варненски района ни накараха да проверим каква точно е ролята на районните кметове. В кои случаи може да ги търсим за съдействие, с какво могат да помогнат и какви са правомощията им?

Районни кметове се избират само в 3 града в България - София, Пловдив и Варна. И макар да не са забравени времената, в които те се назначаваха по предложение на големия кмет, след гласуване в Общинския съвет, днес техният избор е пряк и мажоритарен. Знаят ли обаче хората за какво отговарят районните кметове?

"Не съм запознат, не знам."

"Нямам представа какво точно работят."

Мнозинството от гражданите не са наясно със задълженията на районния кмет. Но това не им пречи да имат изисквания към него - от оправяне на дупките по улиците, през чистотата в района, до строежа на нови детски градини и площадки.

"Аз мисля, че могат да помогнат, стига да имат синхрон с общината."

"Кметовете просто да си гледат работата. И да си оправят улиците."

За да се случи това обаче, районният кмет трябва да бъде подкрепен от общинския. На първо място заради липсата на собствен бюджет и още - заради ограничените си правомощия. Какви всъщност са те?

"Ангажименти по отношение на опазване на околната среда, екологията, осигуряване на услуги на гражданите, частни лица и фирми, управление на предприятия, които са общинска собственост в рамките на района, ангажименти по отношение на чистота и ред. Разбира се, ангажименти при настъпване на извънредни събития, бедствия и аварии", обясни доц. Добрин Добрев, преподавател в Икономически университет - Варна.

Част от хората са скептични.

"Тогава за какво ги назначават, след като нямат нито власт, нито пари. За какво? За да получават заплати срещу нищо или да подписват безкрайни хартийки и документи. За какво един кмет е кмет, когато не може да съдейства за това, което му се случва в двора?"

"Какви правомощия можеш да имаш, като финанси и бюджет ти е определен или не достига. Мъчат се хората. Кой с повече акъл, кой с повече пари отнякъде да прави нещо."

Добромир Джиков е юрист и бивш районен кмет във Варна. От опит знае какви са ограниченията пред районната администрация, но и как могат да бъдат компенсирани.

"Това, че те нямат бюджет не ги ограничава да бъдат близо до хората. Както знаете, има малки общини с по 20 000 души, които са първенци по усвояване на еврофондове. Може би е редно да имат правомощия да кандидатстват сами и за европейско финансиране във връзка с нуждата на техните райони", отбеляза Добромир Джиков, бивш кмет на район “Владислав Варненчик”.

Възможностите могат да се разширят и без законодателни промени.

"С акт на Общинския съвет на Варна и с желание на управлението на града, те могат да им оставят бюджетни средства от тяхната събираемост, за да могат те да ги разходват по свое усмотрение. Лесно може да се направи", допълни още Добромир Джиков, бивш кмет на район “Владислав Варненчик”.

Дали това ще се случи - предстои да разберем. Засега е ясно само, че частичните местни избори ще струват на Варна 1 400 000 лева. А доволни от тях със сигурност ще бъдат учениците от двата варненски района, които ще почиват допълнително в деня след вота.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фиорентина "писа отличен" на Лече, успех и за Аталанта в Серия "А"
Фиорентина "писа отличен" на Лече, успех и за Аталанта в Серия "А"
Григор Димитров: Седмицата беше много специална за мен
Григор Димитров: Седмицата беше много специална за мен