НОВИНИ

Оферти за празниците: Големи отстъпки за ранни резервации предлагат хотелите

На Малдивите, в Сърбия, на механа или у дома - къде предпочита да прекара Нова година българинът?

Снимка: илюстративна
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Аксения Ангелова
16:57, 20.10.2024
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Резервациите за коледните и новогодишните празници започват месеци по-рано заради изгодните оферти. И тази година едно от най-предпочитаните места за тяхното посрещане е Банско. Хотелиерите очакват най-силния си сезон за последните няколко години и напомнят на клиентите, че могат да спестят до 30% от цената, ако резервират до края на октомври.

Голяма част от хотелите в Банско вече са резервирани наполовина за коледните и новогодишните празници. Повечето предварителни резервации обаче са от чужденци. Българите традиционно решават в последния момент.

„Ще останем в България 100%, въпросът е вече къде… Или някъде на вила, или някъде може би на заведение, в хотел“, каза Даниел.

„Засега нямаме планове още… тука много ни харесва в Банско, може и тук да дойдем. Градът е много хубав, хубави хотели има, история има, има къде да се разходи човек“, споделя Ваня.

„Българите обичат да резервират в последния момент. Но все пак има и такива българи, които живеят в чужбина, те резервират по-рано, така че - има го и тоя момент“, отбеляза Румен Въчин, хотелиер.

По-ранната резервация гарантира и добра отстъпка. На места тя достига до 30%.

„Има ангажимент и от госта, тъй като той предплаща и цялата сума и е невъзвръщаема стойност, по този начин ние сме сигурни за нас, че ще имаме гости за хотела, че персоналът, който ще наемем, ще е обезпечен. Ще можем да платим заплатите“, подчерта Румен Въчин, хотелиер.

3-дневните пакети с включена новогодишна вечеря в хотелите варират между 200 и 750 лева на човек. Част от гостите на Банско предпочитат да посрещнат празника в традиционните за района механи.

"Нашите цени са както миналата година, с може би около 10-12 лева ще е цената на куверта отгоре, тоест между 150 и 170 лева в тоя диапазон", каза Юлия Попова, собственик на механа в Банско.

За част от хората цените са недостъпни.

"Семейно за предпочитане. Скъпо ще ни излезе и като за пенсионери - ние не можем да си позволим лукса да отидем някъде", споделя Иван.

Други избират да посрещнат празниците в чужбина. Сред най-желаните дестинации са Сърбия, Румъния и Северна Македония - заради кратките разстояния и възможността да се стигне до там с личен транспорт.

„В Македония ще празнуваме… Близко е, цените са им много ниски, храната е много добра. С празнични две вечери със спане за двама човека ни излиза 300 лева“, заяви Мария Джунджурова.

Екзотичните места привличат по-платежоспособните клиенти.

„Малдивите имат много добри пакети с много добри цени в момента за Нова година. Като за 8 нощувки мисля, че цената беше средно около 3700 евро. Спрямо другата част от сезона, това е топ цена", коментира Боряна Докина, туроператор.

Туроператорите очакват още по-голям интерес към празничните пакети по време на Черния петък – последният шанс клиентите да се възползват от изгодните оферти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влак е блъснал човек край Трявна, движението е преустановено
Влак е блъснал човек край Трявна, движението е преустановено
БНТ 3 ще излъчва женското волейболно първенство и този сезон
БНТ 3 ще излъчва женското волейболно първенство и този сезон