НОВИНИ

Георги Глушков в предаването "Зала на славата"

Историята на първия българин играл в НБА можете да гледате във видеото.

георги глушков предаването зала славата
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
13:45, 20.10.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Героги Глушков е поредният герой в предаването "Зала на славата" на БНТ.

Той е един от най-успешните български баскетболисти, президент на Българската федерация по баскетбол от 2011 г., в момента служебен министър на младежта и спорта.

Пред камерата на БНТ Глушков споделя, че съучениците му са го запалили по баскетбола.

"Стилът на игра през онези години беше малко по-различно от това, което е сега и тогава високите състезатели, които имаха качества на атлети променяха облика на играта на един отбор. Фигурата на централен нападател беше много важна", спомни си Георги Глушков.

Георги Глушков е роден на 10 януари 1960 г. в Трявна. На 17 години влиза в националния тим, в който централна фигура е Атанас Голомеев.

"Той беше идол за мен. Чувстваше се лидерското му самочувствие и подход към младите. Доста ми е помагал", сподели Георги Глушков.

В средата на 80-те години на миналия век се нарежда сред петимата най-добри баскетболисти на Европа. През сезон 1984/85 печели шампионската титла в състава на Академик (Варна).

Идеята да играе извън България не му е била чужда.

"На Универсиадата в Япония след мача за третото място ми показаха едно списание, в което забелязвам, че съм в драфта на НБА. Аз не знаех. Върнах се в България и получихме писмо, че съм поканен в Америка без да знаем за какво става дума", разказа легендарният баскетболист.

Така през 1985 година е изтеглен в драфта на Националната Баскетболна Асоциация на САЩ и Канада под номер 148 от Финикс Сънс. През сезона изиграва 49 мача и става първият българин, играл в НБА, както и първият баскетболист от Източния блок в лигата.

"Трябваше да се настроя, че нещата се случват много, много бързо на терена. В началото играех доста минути. Но имаше период, в който не влизах да играя или влизах малко", разкри легендата на бъларския баскетбол.

По-късно Глушков играе в Италия, Испания и в Академик Варна.

"В Южна Италия не беше това, което съм си представял. Но пък залата беше уникална и непрекъснато пълна с много горещи привърженици, така че и периодът в Казерта и успехите, които сме имали, остави сериозна диря, събрах доста опит", сподели Глушков.

С националния отбор на България по баскетбол взима участие на четири европейски първенства – през 1979, 1985, 1989 и 1991 г.

"Когато виждаш, че участваш в един отбор, а не си действащо лице, което ти носи удоволствие и ти дава сила да вървиш напред, тогава спрях", разкри бившият баскетболист.

"Всичко е свързано с много труд, доста лишения, много дисциплина и много жертви. За постигането на много сериозен спортен успех, жертвите никога не са достатъчни, винаги може и повече", заяви Георги Глушков.

Вижте предаването "Зала на славата" във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30 000 евро за бебе: Арестуваха българин за нелегално осиновяване на деца в Гърция
30 000 евро за бебе: Арестуваха българин за нелегално осиновяване на деца в Гърция
Динко Динев спечели титлата на двойки на турнир по тенис в Армения
Динко Динев спечели титлата на двойки на турнир по тенис в Армения