НОВИНИ

Променило ли се е състоянието на националния отбор по футбол в изминалата една година? (ВИДЕО)

В нощта на 16 ноември беше трудно да говорим с Илиан Илиев, но не заради равенството 2:2 с Унгария, а заради събитията извън стадиона. Сега беше трудно да говорим с него поради причини, случили се на стадиона.

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
13:03, 20.10.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Български футбол
Български национален отбор по футбол, Кирил Десподов
Снимка:
Слушай новината

Точно преди една година - в средата на октомври 2023 - отново беше тягостно да говорим за мачовете на националния отбор. Тогава пак ми се наложи да пиша коментар, а причината беше болезнената и срамна загуба от Литва на националния стадион с 0:2. Младен Кръстаич ни предрече мрачно бъдеще и си тръгна. Знаете какво последва малко по-късно. Протести, оставки, конгрес.

В нощта на 16 ноември беше трудно да говорим с Илиан Илиев, но не заради равенството 2:2 с Унгария, което няколко секунди преди края дори щеше да е победа. Беше трудно заради събитията извън стадиона, които трудно бихме могли да обясним на чужденец. Постепенно интервютата след мачовете ставаха по-приятни, по-нормални, по-насочени към футбола. България натрупа 9 мача без поражение, което звучеше утопично и като химера само преди 12 месеца. Да, истина е, че в някои от тези срещи не бяхме особено категорични и човек би си казал, че рано или късно тази серия ще свърши. Но надали някой е очаквал, че първото поражение под ръководството на Илиан Илиев ще дойде по такъв начин. С 0:5 от Северна Ирландия - тим, който не беше вкарвал толкова голове в един мач от повече от 30 години. И в миг всичко се промени - и този път беше трудно да говорим с Илиан Илиев непосредствено след мача, но поради причини, случили се на стадиона.

Критиките винаги са полезни, ако посочват слабости и целят да има подобрение. Какво сочат числата ли - през 2024 сме изиграли осем мача, в които сме отбелязали само 4 гола, а 2 от тях са след статични положения. Очевидно имаме проблем със създаването на положения. И ако срешу Беларус изпуснахме много, срещу Северна Ирландия и Люксембург през последната седмица имахме сумарно 2 положения и броя дузпата в Белфаст за едното от тях. Много се говореше в седмицата преди въпросните 2 срещи за избора на играчи - Илиев разчита предимно на едни и същи състезатели и за това донякъде беше странен изборът му за титуляр във вторник към Серкан Юсеин, който не беше започвал нито веднъж от първата минута, откакто треньорът на Черно море пое успоредно и националния тим.

И не на последно място - критиката е към целия футбол, защото загубата от Северна Ирландия е конкретен пример. Но в по-глобален мащаб говорим непрестанно за лоши терени, нефункциониращи школи и слаби резултати - в последните си 19 мача - било то официални или приятелски - България има 2 победи.

Вижте целия материал на Стефан Георгиев във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без сигнали за нарушения протича изборният ден в Омуртаг
Без сигнали за нарушения протича изборният ден в Омуртаг
Неймар поднови тренировки
Неймар поднови тренировки